Mladi glumci u Matici umirovljenika u Makarskoj

Radionica “Čitajmo umirovljenicima: glumci u gostima”, peta po redu od njih šest, održana je u četvrtak, 4. svibnja 2023. u Matici umirovljenika u Makarskoj.

Zahvaljujući interpretaciji dijelova drame „Roko i Cicibela“ Miljenka Smoje gotovo sat vremena smijeh je odzvanjao prostorima Matice umirovljenika Makarska. Na radionici se okupilo nešto više od desetak umirovljenika i osoba starijih od 54 godine koji su imali priliku čuti kako mladi glumci Davor Pavić i Petar Salečić te studenti s Umjetničke akademije u Splitu: Lara Jerončić, Nika Petrović i Stipe Jelaska, pod vodstvom izv. prof. art. Brune Bebić interpretiraju dramu poznatog autora u sklopu projekta „Za dobre vibre – čitaj libre“. 

Cilj radionice je približiti književnost i kulturu osobama starijima od 54 godine koje zbog bolesti, nepokretnosti, invaliditeta, potrebe za njegom, terapijom i slično ne mogu samostalno čitati i/ili pristupiti knjizi.

Sudionici su s oduševljenjem pozorno pratili izvedbu, te su naglasili da im je potrebno više ovakvih sadržaja.

Provedba radionice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Gradska knjižnica Marka Marulića Split, a partner je Splitsko-dalmatinska županija. Razdoblje provedbe projekta je od 16.09.2021. do 16.09.2023. godine. Ukupna vrijednost projekta je 522.693,34 EUR tj. 3.938.232,95 HRK od čega je 444.289,34 EUR tj.  3.347.498,01 HRK sufinancirano iz sredstava Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a 78.404,00 EUR, tj. 590.734,94 HRK iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Projekt “Za dobre vibre – čitaj libre” za cilj ima razvoj čitalačke kulture i pismenosti na području Splitsko-dalmatinske županije uspostavom bibliobusne službe koja će omogućiti pristup knjizi svima koji nemaju dostupne knjižnice na području svoje općine ili grada, kao i promicanju i popularizaciji čitalačke kulture posebice u populaciji osoba mlađih od 25 godina, starijih od 54 te osoba s invaliditetom te kroz navedene aktivnosti doprinijeti povećanju socijalne uključenosti navedenih ciljnih skupina projekta.