Novosti

Održan okrugli stol „Novi odnosi spolova u 21. stoljeću – Jesu li žene jači ili slabiji spol?“

Povodom Međunarodnog Dana žena 8. ožujka Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije  organiziralo je okrugli stol na temu: „Novi odnosi spolova u 21. stoljeću – Jesu li žene jači ili slabiji spol?“.  

Nakon uvodne riječi predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije Ivanke Luetić Boban predavanje na ovu temu održala je dr. Inga Tomić-Koludrović, profesorica na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zadru. Osim zanimljivljivog predavanja o položaju žena na tržištu rada, profesorica Koludrović predstavila je rezultate istraživanja, te podatke o tome gdje se nalazi žena u današnjem društvu u Hrvatskoj, te gdje i kakve se one same vide. U Hrvatskoj, u istraživanju provedenom 2010. godine rezultati su pokazali kako se 63,7% žena slaže sa konstatacijom da je emancipacija važna za razvoj društva. U Hrvatskoj, žene i dalje daju prednost obitelji, jer i kod kategorije modernih žena obitelj je na 1 mjestu.  
 
Na kraju rasprave, prilikom koje su se mogla čuti razna mišljenja i stavovi sudionika okruglog stola zaključeno je kako izneseni stavovi o odnosu spolova, te raspodjeli uloga u obitelji i društvu ovise o tome kako će se sustav postaviti prema njima. Za sve treba poduzeti određene mjere, a te mjere prije svega moraju poduzeti i same žene.  
 
Okruglom stolu i predavanju nazočio su, uz predstavnike ženskih udruga i novinara,  zamjenik župana Luka Brčić i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i EU integracije Ivan Udovičić.

Ravnopravnost spolova