Novosti

Održana koordinacija povjerenstava za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije

Danas je u Županiji održana koordinacija svih osnovanih povjerenstava za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije. Koordinaciji je predsjedala Ivanka Luetić Boban, predsjednica županijskog Povjerenstva koja je u uvodnoj riječi predstavila novoizabrano županijsko povjerenstvo.

 Na koordinaciji su svi nazočni predstavnici povjerenstava izvijestili o svojim aktivnostima  u proteklih godinu dana.  Sva aktivna povjerenstva obilježila su Dan žena, Dan obitelj, Dan borbe protiv nasilja, a prvi put županijsko povjerenstvo obilježilo je i Dan muškaraca. Kao najvažniju aktivnost županijskog Povjerenstva predsjednica Luetić Boban istaknula je predstavljanje knjige „Sunčica“, te sve aktivnosti koje su se događale nakon prvog predstavljanja u Splitu. Također je istakula i pohvalila aktivnost Povjerenstva Grada Makarske koje je uputilo pismo državnim institucijama za rješavanja zločina silovanja žena u Domovinskom ratu. Ovu inicijativu prihvatila su i ostala povjerenstva, te se aktivno uključila u isto.

Također je istaknuto kako neka povjerenstva u nekim gradovima uopće nisu   osnovana iako ima odluka gradskih vijeća o osnivanju u tim gradovima, dok neka uopće aktivno ne djeluju. Zaključeno je kako se u povjerenstva trebaju birati članovi koji će se ovom problematikom stvarno baviti. Povjerenstvo Grada Splita iznijelo je svoju inicijativu o stvaranju klastera u koji bi ušla sva povjerenstva , ali i građanske udruge koje se bave problematikom ravnopravnosti spolova, te svim vezano uz tu problematiku.  Time bi bilo lakše i u financijskom smislu, jer kad uđemo u EU, tako će se lakše doći do sredstava, bez kojih je rad skoro pa onemogućen.

Predsjednica Ivanka Luetić Boban naglasila je, a vezano uz sredstva za rad, kako inzistira na izradi planova rada i financijskih planova svakog pojedinog povjerenstva kako bi se mogla dobiti i sredstva iz proračuna općina i gradova. Sa koordinacije je upućen ponovni apel nadležnim institucijama da se procesuiraju i kazne zločinci koji su počinili silovanje žena za vrijeme Domovinskog rata, ali i sva druga kaznena dijela nasilja nad ženama.

Zaključci KoordinacijeRavnopravnost spolova