Poljoprivrednicima iz dalmatinskih županija dodijeljeni ugovori iz programa ruralnog razvoja


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručili su u utorak u zgradi Splitsko-dalmatinske županije 14 ugovora iz programa ruralnoga razvoja za korisnike iz četiri dalmatinske županije. „Naglasak je na mladim poljoprivrednicima, na koje je svoj naglasak stavila i Europska unija. Mi smo ih prije 6 godina u našoj županiji imali 519, a danas ih je 1020. Zadovoljni smo, ali trebamo još energije, rada i poticaja mladim poljoprivrednicima da se uključe u poljoprivredu i da formiraju svoje OPG-ove“, izjavio je župan Blaženko Boban.

Ministrica Vučković rekla je kako ministarstvo kojemu je na čelu kontinuirano obrađuje sve pristigle zahtjeve te uručuje i dostavlja ugovore. Povremeno se, ističe ministrica, organizira i javno uručivanje, kako bi se prokomentirale zajedničke teme s poljoprivrednicima. „Za područje Splitsko-dalmatinske županije ugovoreni su projekti u vrijednosti nešto većoj od 110 milijuna eura. Do danas je isplaćeno gotovo 95 milijuna eura. Sve to potvrđuje činjenicu da se investicije realiziraju neometano unatoč  nepredvidivim krizama i određenim otežavajućim okolnostima“, izjavila je ministrica koja je također naglasila veliki broj potpora mladim poljoprivrednicima te razvoj malih gospodarstava i pokretanje novih nepoljoprivrednih djelatnosti na poljoprivrednom gospodarstvu.

Ugovor je uručen i Anti Petroviću, čiji se obrt bavi uzgojem peradi i proizvodnjom jaja. „Dobili smo sredstva za mjeru koja se odnosi na obnovljive izvore energije. Preživjeli smo sve ove teškoće i nedaće poput energetske krize. Ova će nam mjera dobro doći za daljnji nastavak proizvodnje“, rekao je Petrović, koji je obiteljski obrt naslijedio od svoga oca.