Novosti

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije u suradnji sa ženama Nezavisnog sindikata Brodosplita i udruge Naš kvart, organiziralo je predstavljanje knjige „SUNČICA“ - o prešućenim ratnim zločinima –silovanjima žena od strane srpskog agresora. U ime pokrovitelja predstavljanja knjige župana Ante Sanadera prisutne je pozdravio zamjenik župana Luka Brčić. Predstavljanje knjige vodio je glumac Trpimir Jurkić koji je govorio odabrane stihove, dok je u programu sudjelovao ženski zbor Alumni sa Ekonomskog fakulteta.

Odavno jedna promocija knjige nije izazvala toliko emocija natjeravši nas sve na plač kao predstavljanje „Sunčice“ autorice Marije Slišković, u kojoj su objedinjena potresna svjedočanstva 14 silovanih žena za vrijeme okupacije i nakon pada Vukovara u ruke srpskog agresora. U prepunoj dvorani hotela „Zagreb“ u Dujlovu nije bilo osobe čije se oči nisu zamaglile dok su slušali potresna svjedočanstva hrabrih žena. O knjizi i događajima koji su potakli nastanak ove knjige govorila je i priređivačica knjige Marija Slišković.

Slušajući svjedočanstva žena, žrtava zvjerskih postupanja i silovanja koje su nam otvorile svoju ispaćenu dušu, Ruže Erdelji i Snježane Maljak, teško je bilo suspregnuti suze. Ustajući i plješćući nakon njihovih svjedočenja svi nazočni su im iskazali potporu i duboko poštovanje

Predsjednica Povjerenstva Ivanka Luetić Boban nakon svjedočanstava uputila je pitanje dragim gošćama: “ Što svi mi možemo napraviti zajedno ili pojedinačno, konkretno, da ne bi ovo bilo samo jedno večer, u kojem smo u ovako velikom broju došli, suosjećali sa Vama, i dali Vam dužno poštovanje, kupili knjigu i otišli?“. Predloženo je konkretno da se pošalju pisma Državnom odvjetništvu, Vladi RH, Predsjedniku RH u kojem se traži žurno pokretanje procesa. Nakon predstavljanja je održan i kratak sastanak priređivačica i sudionica, dragih gošći. “Odlučile smo uputiti prijedlog predsjedniku Republike Ivi Josipoviću da on ustoliči odličje ‘Heroina Domovinskog rata' te da se prvo takvo odličje dodijeli ženama žrtvama silovanja u Domovinskom ratu”, rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova splitsko-dalmatinske županije Ivanka Luetić Boban nakon završetka sastanka.

Ravnopravnost spolova