Novosti

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivanka Luetić Boban sudjelovala je na tematskoj sjednici Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, a koja se održala 27. rujna 2012. povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Na tematskoj sjednici predstavljen je Izvještaj o ljudskim pravima – Implementacija hrvatskog zakonodavstva vezanog uz obiteljsko nasilje. Autorice su predstavnice američke nevladine organizacije The Advocates for Human Rights u suradnji s Bulgarian Gender Research Founda tion te Autonomnom ženskom kućom Zagreb.

Svoja mišljenja i iskustva iznijeli su saborski zastupnice i zastupnici, predstavnici nadležnih državnih institucija kao i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja, te članice i članovi Odbora i Povjerenstava za ravnopravnost spolova.

U svom obraćanju predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova SDŽ Ivanka Luetić Boban istaknula je štetnost netočne tvrdnje ministrice Milanke Opačić koja je kazala da u Hrvatskoj postoji dovoljan broj Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Na taj način se, naporan rad na terenu i pokušaji otvaranja novih neophodnih skloništa, dovode u pitanje. "Nedopustivo je da resorna ministrica ne zna točne podatke o skloništima", zaključila je Luetić Boban.
                

Ravnopravnost spolova