Novosti

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u radnom posjetu Županiji

Prigodom radnog posjeta Povjerenstvu za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije, župan Ante Sanader primio je novoizabranu Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić u društvu Ivanke Luetić Boban, predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova i članice Jadranke Polović.

„Nedovoljan je, postotak žena u hrvatskom parlamentu. Zastupljene su sa samo 19,8 posto. Osim toga, žene su na kandidacijskim listama političkih stranaka nalaze se na vrlo niskim mjestima. Obzirom na novi Zakon o ravnopravnosti spolova, pratit će se hoće li političke stranke u Hrvatskoj radije plaćati sankcije ili će žene stavljati na viša mjesta na svojim kandidacijskim listama. Žene su kod nas podzastupljene.  Sve institucije moraju raditi na tome da više žena bude u politici“, istaknula je Višnja Ljubičić.
U kratkom razgovoru, župan je izrazio zadovoljstvo radom Županijskog povjerenstva i njegove predsjednice.
Pravobraniteljica je zatim, zajedno sa Županijskim povjerenstvom održala tiskovnu konferenciju. Na konferenciji je uz podatke koje je iznijela Pravobraniteljica, predsjednica Povjerenstva istakla problematiku nasilja u obitelji.

Poseban naglasak stavila je na problem žena na tržištu rada, istaknuvši kako je broj nezaposlenih žena gotovo jednak broju stanovnika grada Solina. Također je još jednom istaknula nezadovoljstvo brojem zastupnica u Saboru RH iz Splitsko-dalmatinske županije.

Ravnopravnost spolova