Spojen je most preko Cetine, Omiš uskoro dobiva i luku

Most Cetina preko kanjona rijeke Cetine u Omišu u četvrtak je spojen, a očekuje se da će se njime moći voziti od jeseni. „Zadovoljstvo mi je što smo danas ovdje na spajanju ovog mosta. Hvala ministru Butkoviću, Hrvatskim cestama i izvođaču Strabagu. Ovo je odlična vijest za Omiš i Splitsko-dalmatinsku županiju i vjerujem da će obilaznica biti dovršena tijekom jeseni i da će se tada moći voziti preko mosta“, izjavio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Ministar mora, prometa i infrastrukture i potpredsjednik Vlade Oleg Butković ističe kako su pokrenuti veliki prometni projekti u Splitu i šire. „Radi se o prioritetnim projektima jer znamo da je tu veliki promet i velika prometna zagušenja. Hrvatske ceste to rade zaista ozbiljno i kako treba“, izjavio je Butković.

Nakon spajanja mosta održan je obilazak gradilišta luke u Omišu. Tom prilikom župan Boban rekao je kako će ovo biti jedna od najvećih luka na Jadranu. „Često sam govorio da Lučka uprava Splitsko-dalmatinske županije, na čelu s Domagojem Maroevićem, potpomognuta sredstvima Vlade i Europske unije, radi renesansu u našoj Splitsko-dalmatinskoj županiji“, rekao je župan Blaženko Boban.

Ravnatelj Lučke uprave Splitsko-dalmatinske županije Domagoj Maroević rekao je kako će Omiš dobiti 300 metara nove operativne obale. „Tu će biti 50 komunalnih vezova, 40 putničkih vezova i katamaransko pristanište za liniju između Omiša i Postira“, rekao je Maroević i dodao kako je investicija u luku Omiš najveća investicija županijske lučke uprave od njezinog osnivanja.

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović istaknuo je kako je projekt luke od iznimnog značaja za njegov grad. „Otvaraju se brojne mogućnosti. Ovim projektom će se promijeniti vizura grada, a otvaraju se mogućnosti za lokalne brodare i za spajanje Omiša s otocima“, rekao je Tomasović.

Projekt luke u Omišu s 51 milijun kuna financira se iz sredstava Europske unije, a rok završetka radova je početak 2025. godine. Most preko Cetine je duljine 224,45 metra i dio je projekta izgradnje obilaznice Omiša. Nadsvođuje Cetinu čeličnim lukom čiji su krajevi učvršćeni u tunelima s obje strane mosta, pa je njegova duljina veća od vidljive konstrukcije. Vrijednost radova je 23,16 milijuna eura (bez PDV-a), a riječ je o projektu čija će realizacija doprinijeti prometnom rasterećenju gradske jezgre Omiša i smanjenju gužvi.