Turistička zajednica Imota najbolji primjer udruživanja u Hrvatskoj


Turistička zajednica Imota primjer je dobre prakse po pitanju objedinjavanja turističkih zajednica, istaknuto je na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice održanoj u Imotskom. “Kada smo krenuli u projekte objedinjenja, Imota je prvi i jedinstven projekt u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Što to može ponuditi Imotski, a ne može Cista ili Lovreć, odnosno Imotska krajina u cijelosti? Nadam se kako će po primjeru Imote i njena direktora Luke Kolovrata krenuti i druga područja naše Splitsko-dalmatinske županije”, izjavio je župan Blaženko Boban, pozvavši i druge da se ugledaju na Turističku zajednicu Imota, dodavši kako u objedinjavanju imaju potporu resornog ministarstva i Hrvatske turističke zajednice.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac podsjetila je kako postoji fond za objedinjene turističke zajednice. “Ravnomjeran i održivi turistički razvoj je cilj. Turistička zajednica Imota je idealan primjer kako to treba u konačnici izgledati i upravo zato smo danas ovdje. Splitsko-dalmatinska županija je putem ovoga fonda osigurala oko 2 milijuna kuna samo ove godine”, istaknula je Brnjac. 

Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić prisjetio se 2018. godine kada je osnovana Turistička zajednica Imota. “Ono što je meni posebno interesantno je kako je TZ Imota najbolji primjer udruživanja turističkih zajednica u Hrvatskoj. Postoji fond za udružene turističke zajednice  gdje i HTZ izdvaja određena sredstva u taj fond kroz kojega se sufinanciraju određeni projekti, a takav je slučaj i s TZ Imota”, izjavio je Staničić.

Imotska krajina ove godine bilježi rekordne turističke rezultate. “Trenutno imamo 430 smještajnih objekata, od kojih je 80% luksuznih vila s bazenima, što su prepoznali tržište i investitori. Takav smještaj se i u vremenu korone pokazao kao vrlo siguran i turisti su u njemu rado boravili. I ovu i prošlu godinu imamo fantastične turističke brojke. Čak smo prošle godine bili bolji od rekordne 2019., a ove godine smo još popravili te brojke”, izjavio je direktor Turističke zajednice Imota Luka Kolovrat.

Gradonačelnik Imotskoga Ivan Budalić rekao je kako je sve to rezultat dobre pripreme. “Dobrim promišljanjem i strateškim pristupom već 2018. godine krenuli smo izradi ključnog akta kojim smo krenuli u određenom smjeru čiji je cilj bio proširenje ponude i povećanje kapaciteta destinacije”, izjavio je Budalić.