Novosti

U Slivnu obilježen Međunarodni dan seoskih žena - "Slivanjke" jedinstvene u Županiji

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Splitsko-dalmatinske županije, koje je predvodila predsjednica Ivanka Boban-Luetić, zajedno sa članovima i članicama, boravilo je 18. listopada u Slivnu. Tom prigodom svečano su otvorene prostorije u kojima će Udruga „Slivanjka“ djelovati, ali i koje će služiti cijelom mjestu za obogaćivanje društvenog života.

Razlog posjeta Udruzi žena „Slivanjka“ iz najistočnijeg sela Imotske krajine, bio je obilježavanje Međunarodnog dana seoskih žena, po treći put zajedničkom sjednicom jedine ovakve udruge žena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i otvaranje novih prostorija u Osnovnoj školi Slivno.

Prisjetimo se, Branka Barić, rođena Slivanjka, nakon više od dva desetljeća rada u New Yorku, vratila se prije nekoliko godina u rodni kraj. Poduzetna i pametna, nije mogla mirovati pa je zajedno sa svojim susjedama utemeljila prvu udrugu žena s ciljem pružanja humanitarne pomoći svojim starijim suseljanima, ali i organizacijom kulturno zabavnih manifestacija, očuvanja baštinskog naslijeđa Slivna.

„Nakon pune tri godine vašeg plemenitog volonterskog rada, mogu u ime Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, istaknuti zahvalnost, što ste cijelo ovo vrijeme ispunili odgovornu zadaću, dajući primjer svima u našoj Županiji, kako se voli svoje selo i kako se može i u malim mjestima raditi velike stvari“, izjavila je otvarajući zajednički sastanak Povjerenstva i članica udruge Slivanjka, Ivanka Boban Luetić.

Rad Udruge pohvalio je i dr. Ante Nosić, obećavši daljnju pomoć Splitsko-dalmatinske županije.

„Hvala svima, ponajviše mojim sumještankama, pa našoj Županiji, brojnim donatorima, koji su prepoznali naš rad. Sve to nam daje snage da ustrajemo u našem radu, a otvaranje novih prostorija, još će nam više dati elana“, riječi su Branke Barić predsjednice Udruge.

Treba spomenuti da je Udruga „Slivanjka“ ove godine drugi put za redom organizirala i tradicionalni ganga-fest, na kojem je bilo više od tri tisuće posjetitelja.

Ravnopravnost spolova