Župan Boban i ministrica Vučković u obilasku OPG-a Kuzmanić

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišli su u utorak u Kaštelima OPG Kuzmanić, koji se bavi proizvodnjom vina. Tom prilikom župan je istaknuo kako ga posebno veseli što su tamošnje sadnice vinove loze zasađene uz potporu Splitsko-dalmatinske županije. “Oni su danas već respektabilni proizvođače vina, ali, što je najvažnije, posvećuju pažnju kvaliteti jer toliki broj osvojenih medalja na natjecanjima diljem Hrvatske pa i Europe uistinu pokazuje da su se posvetili i kvaliteti, ali i onome što je jako bitno, a to je što su odlučili sve skupa prenijeti na mlađe generacije”, rekao je Boban. 

Ministrica Vučković iskazala je podršku ovom OPG-u te je naglasila kako je svjesna da određene mjere nisu sasvim prilagođene malim obiteljskim gospodarstvima na području Dalmacije. “Imamo usitnjena zemljišta zbog određenog problema koji je povezan s imovinsko pravnim odnosima. Također, imamo i potrebu bolje povezanosti proizvodnje lokalne hrane s turizmom. Stoga mogu najaviti da ćemo uskoro pokušati jednim novim programom potpuno odgovoriti na ovo pitanje”, naglasila je Vučković. 

Nositeljica OPG-a “Mladen Kuzmanić” Martina Kuzmanić ističe kako im potpore Županije, Grada i Ministarstva puno znače. “I ove godine Grad Kaštela i Županija subvencionirali su sadni materijal. Suprug i djever koji se bave vinogradarstvom u našem malom OPG-u i ove godine su u posadili i Crljenak koji je virus free, za kojega nam je pomogla Županija”, rekla je nositeljica OPG-a. 

Ivan Kuzmanić također je zadovoljan potporama te najavljuje što će uskoro tražiti. “Lani sam dobio pomoć za nabavu strojeva. Sada ću tražiti potporu za bušenje vode, što bi mi jako značilo na mom imanju, na kojemu uzgajam oko 10 i pol tisuća loza, koje se plasiraju kroz vinariju”, navodi Kuzmanić.