Župan predao KBC-u Split novo vozilo za prijevoz krvnih pripravaka


Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban predao je danas KBC-u Split novo vozilo za prijevoz prikupljenih doza krvi, terenske ekipe i opreme. Radi se o kombi vozilu vrijednom 486 tisuća kuna, a preuzeli su ga ravnatelj KBC-a Split prof. dr. sc. prim. Julije Meštrović i pročelnica Zavoda za transfuzijsku medicinu doc. dr. sc. Slavica Dajak. „Gotovo 300 akcija dobrovoljnog darivanja krvi se radi na terenu i potrebno je imati ovakvo prijevozno sredstvo. Krvnih pripravaka ne bi bilo da nije plemenitih i humanih ljudi koji su toliko puta spasili ljudske živote da im ne možemo dovoljno zahvaliti. No, na ovaj način možemo osigurati da ta krv bude prevezena na kvalitetan način, tako da se što brže može pomoći osobama kojima je to potrebno“, izjavio je župan Boban.

Doktorica Dajak zahvalila je županu i Splitsko-dalmatinskoj županiji na ovoj vrijednoj donaciji. „Ovo nam puno znači u svakodnevnom radu. Da bismo došli do kvalitetnoga krvnog pripravka, moramo zadovoljiti nekoliko standarda, a jedan od njih je da bude transportiran na točno odgovarajućoj temperaturi, proizveden u odgovarajućem vremenu i uzet na adekvatan način. Za to se skrbi naš Zavod za transfuziju krvi i ovo nam je sredstvo koje nam omogućuje zadovoljavanje standarda“, rekla je Dajak novinarima.

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Split dr. Julije Meštrović također je zahvalio županiji na ovoj inicijativi, navodeći da im ovakvo prijevozno sredstvo puno znači u svakodnevnom radu. „Potrebe su sve veće, KBC Split napreduje i provodimo neke djelatnosti koje ranije nismo radili. Uvodimo i nove djelatnosti te se povećava opseg rada i operacijskih zahvata. To ne bismo mogli raditi da nemamo mogućnosti poput podrške naše transfuziologije i Zavoda za transfuzijsku medicinu, rekao je ravnatelj Meštrović i zahvalio svim darivateljima krvi. Događaju su nazočili i  pročelnik Kabineta župana dr. sc. Davor Pavić te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Diana Luetić.