Izloženi radovi idejnog rješenja arhitektonsko-urbanističkog natječaja “Uređenje Sutikle u Podgori”

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u petak je u atriju Graditeljsko-geotehničke škole Split nazočio otvaranju izložbe idejnog rješenja arhitektonsko-urbanističkog natječaja “Uređenje Sutikle u Podgori”. 

Splitsko-dalmatinska županija raspisivač i investitor i Društvo arhitekata Splita kao provoditelj i organizator  proveli su Natječaj za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja Sutikle u Podgori.  

Cilj natječaja je bio dobiti najbolje idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje kojim će se sagledati uređenje prostora punte Sutikle u Podgori, uskladiti današnje potrebe stanovnika Podgore i posjetitelja s povijesnom urbanističko-arhitektonskom strukturom i krajolikom te omogućiti funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak na otvorenom javnom prostoru plaže Sutikla.   

Župan Boban podsjetio je kako je upravo Splitsko-dalmatinska županija pionir u upravljanju pomorskim dobrom. “Mi smo donijeli pravilnik o upravljanju pomorskim dobrom nekoliko godina prije nego je zakon stupio na snagu. Sada smo išli korak dalje i urbanistički planiramo prostor pomorskoga dobra. Krenuli smo od Podgore, koja je jedan od bisera našega primorja”, rekao je župan. 

Načelnica Općine Podgora Petra Radić zadovoljna je što je nekoliko arhitekata koji su sudjelovali porijeklom iz Podgore. “Svi su prepoznali bitnost toga prostora. On sadržava puno urbanističkih parametara, a jednako tako je povijesno bitan za naš kraj i za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju”, ustvrdila je Radić. 

Predsjednica Društva arhitekata Splita Daša Gazde naglasila je kako je ovo veliki iskorak u uređivanju pomorskoga dobra. “Splitsko-dalmatinska županija je shvatila kako je ovo najbolji način za planiranje nečega što smo trebali napraviti jako davno. Ovo je prvi put u državi da je županija planirala na području neke općine i ulaže u neku općinu na ovaj način. To je veliki zahvat”, navela je Gazde. 

Idejno rješenje  predv đa uređenje dviju tematskih plaža (sportska s bazenom) i plaža prilagođena osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti te javni prostor s ugostiteljskim sadržajima koji ih povezuje, kao i novu šetnicu s hortikulturalnim uređenjem. 

Prvonagrađeno rješenje, služit će kao podloga za izradu projektne dokumentacije. 

Vrijednost projektnog natječaja i kasnijeg postupka javne nabave s autorima prvonagrađenog rada iznosi ukupno 141.830,17 eura bez PDV-a,  a sastoji se od nagradnog fonda, isplata naknada radnim tijelima i izrade projektno - tehničke dokumentacije.