Nakon posjeta Pučišćima, župan Boban uoči sutrašnje biciklističke utrke „Uvati vitar 2019“, večer proveo u Sutivanu

 

Nakon ispraćaja princa Edwarda iz zračne luke Resnik, župan se sa suradnicima trajektom  zaputio na Brač. U kasnim popodnevnim satima su ih, po dolasku na Brač, dočekali načelnik Pučišća Marino Kaštelan, zamjenik načelnika Alen Parunov i vijećnica u županijskoj Skupštini, Danica  Baričević. Zajedno su posjetili Klesarsku školu gdje im je o uspjesima ove škole i o planovima za budućnost, govorila ravnateljica škole Tamara Plastić. Župan je govorio o skorim ulaganjima Županije u proširenje i uređenje  ove škole kako bi bila na razini potrebnoj za vrhunsku nastavu i praksu učenika koji tu dolaze iz cijele Hrvatske i susjedne Hercegovine. Županija je preko EU fondova osigurala milijun kuna, od ukupno 1,6 potrebnih milijuna kuna za financiranje radova dogradnje i uređenja Klesarske škole. Nakon obilaska škole, izaslanstvo na čelu sa županom je posjetilo  crkvu u kojoj su izložena remek djela samoukog kipara Josipa Radića, koji je godinama iz komadića bračkog kamena stvarao minijaturu „palače“, maketu bazilike sv. Petra iz Rima.  

Župan Boban je, nakon što je vidio njegov umjetnički  opus, Radićeve klesarske skulpture i minijature, oduševljeno kazao: -Čovjek ostane bez daha nakon ulaska u ovu kapelu, vidjevši što radi Josip Radić. Zato mu od svega srca hvala. Hvala za sve što radi na promociji njegovih Pučišća, otoka Brača, Splitsko-dalmatinske županije i cijele nam Hrvatske – kazao je župan, te odmah iznio planove za zajednički „pohod na Rim“. –Prvom prigodom ću, u razgovorima s crkvenim velikodostojnicima, razgovarati o mogućnosti organizacije odlaska  u Zavod sv. Jeronima i u Vatikan, prigodom obilježavanja Dana Županije i blagdana sv. Jeronima. U tom izaslanstvu bi svakako bio gosp. Radić, jer sve što sam danas vidio što Josip radi i na koji način stvara umjetnička djela, govori koliko je to iznimno produhovljen  čovjek  i umjetnik. Njegov dugogodišnji rad na replici bazilike sv. Petra iz Rima, kako sam čuo pet i po godina, je slika beskrajnog strpljenja, žestoke i ustrajne  borbe dalmatinskog čovjeka za egzistenciju, borbe s kamenom na kamenu, na kršu, ne samo ovdje na otoku Braču, nego i u drugim sličnim krajevima Lijepe naše. Zato mu još jednom, od srca, iskreno zahvaljujem - kazao je, pomalo iznenađen viđenim, župan Boban.

Zanimljivo je da je ovo remek-djelo ljudskih ruku radio više od 9000 radnih sati samouki umjetnik Radić, koji se nikad prije nije bavio s kamenom osim što ga s njim vežu pučiški geni, sve dok nije kao umirovljeni časnik Hrvatske vojske, prije nekoliko godina, odlučio kratiti vrijeme izrađujući makete crkvica, kampanela, lanterna i kućica. Iznenada je dobio nadahnuće napraviti svjetski poznatu baziliku koju je vidio jednom u životu, te ga se dojmila svojom ljepotom. Točno na Stepinčevo, u veljači 2014. godine, ne znajući u što se upušta, krenuo je od temelja bazilike, odlučivši je posvetiti blaženom Alojziju Stepincu. Zato ovaj zanimljivi pedesetogodišnjak, otac četvero djece, hrvatski branitelj, samouki umjetni, usuđujemo se kazati, i prije županova razgovora s crkvenim autoritetima, usitinu zaslužuje audijenciju kod sv. Oca u Vatikanu.

Nakon obilaska Pučišća, župan je stigao u Sutivan, gdje ga je s načelnikom Rankom Blaževićem, dočekao i predsjednik županijske Skupštine, Petroslav Sapunar. Tu su bili  i načelnici Nerežišća i Jelse, Svemir Obilinović i Nikša Peronja, saborski zastupnik Bračanin Arsen Bauk i mnogi drugi koji će sutra zajednički gledati tradicionalnu sutivansku biciklističku utrku „Uvati vitar 2019.“, na kojoj sudjeluje  više od 400 sudionika, već četvrtu godinu zaredom. Utrka počinje sutra ujutro, u deset sati.

-Već na polasku trajekta iz Splita bilo je više nego jasno kako je sjajno krenula ova turistička sezona. Iako smo došli puno prije polaska trajekta, nigdje mjesta za sjesti. Jedan od razloga gužve je i biciklistička utrka u Sutivanu. Čestitam ljudima iz hrvatskog i županijskog Biciklističkog saveza, turističkim djelatnicima iz županijske TZ, kao i domaćinima s Brača i Sutivana, te čelnicima svih jedinica lokalne samouprave koji su na bilo koji način bili uključeni u izvanrednu organizaciju ovoga događaja. Događaj je izuzetno važan za našu županiju koja ima Bogom-dane-uvjete za razvoj cikloturizma u što smo se mogli uvjeriti i u razgovoru s biciklistima iz cijeloga svijeta, od kojih je većina sudjelovala na utrci i prijašnjih godina  – kazao je župan  u izjavi za novinare.

Inače, XCM maraton “Uvati vitar” je rekreativna utrka što znači da za sudjelovanje nije potrebna nikakva licenca, ali će i vrhunski natjecatelji doći na svoje. Za njih su organizatori pripremili atraktivnu stazu vjetrovitog naziva “Bura”, dugačku 70 km. Za naprednije rekreativce pripremljena je staza “Vitar”, dužine 40 km. Dovoljno duga da vas umori, dovoljno kratka da vas ne ubije, kažu domaćini. I na koncu, tu je i staza “Bonaca” dužine 20 km osmišljena za sve željne ležernije vožnje.

Nakon druženja s bračkim domaćinima, župan se noćas vraća u Split, gdje će već sutra ujutro  na splitskom FESB-u dodijeliti nagrade i priznanja polaznicima županijskoga EDIT programa, a uz nagrađene učenike događaju će nazočiti i dekani FESB-a, PMF-a, i ravnateljica III. Gimnazije kao partneri projekta, mentori te voditelji EDIT-a za osnovne i srednje škole i preko 200 polaznika EDIT-a iz svih škola koje su uključene u program.