Nastavak uspješne suradnje s američkim veleposlanstvom u Hrvatskoj

Župan Blaženko Boban je, zajedno s pročelnikom U.O. za prosvjetu, sport, kulturu i tehničku kulturu, Tomislavom Đonlićem, danas u zgradi Županije primio otpravnika poslova Veleposlnastva SAD u RH, Marka L. Fleminga i njegove suradnike.

Budući da je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u RH, Fleming već posjećivao Splitsko-dalmatinsku županiju, župan Boban je nakon dobrodošlice, u njakraćim crtama izvijestio gosp. Fleminga i suradnike o razvoju Centra izvrsnost SDŽ, posebno o projektu u Novima Selima (šire područje Grada Omiša, uz autocestu A1) za što su iz Veleposlanstva SAD već ranije pokazali veliko zanimanje. Bilo je riječi i o Centrima kompetencija u županijskim srednjim školama, Turističko-ugostiteljskoj i Obrtnoj i tehničkoj školi, za koje su već potpisani ugovori s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, tes se uskoro očekuje početak radova. Pri kraju su i radovi na IT inkubatoru u Splitu 3, gdje će iz ICT SDŽ biti smještena i Digitalna Dalmacija koju vodi županijski pročelnik za informatiku i zajedničke poslove, Damir Brčić. - Na tom području Županija očekuje puno, jer već sada se osjeća veliki pritisak digitalnih nomada iz cijelog svijeta koji bi rado došli i odavde radili svoje poslove. U tom pravcu očekujemo i konkretnu suradnju sa sličnim ustanovama iz Amerike - kazao je župan te je istaknuo još jedan veliki projekt regionalnog značaja, Vatrogasni Centar u Vučevici. - Veliki požari su nažalost postali naša svakodnevica, ovdje i u cijelom svijetu. Zato smo na vrijeme aplicirali prema EU fondovima za ovakav projekt vrijedan 120 milijuna kuna. Za vrijeme mog nedavnog posjeta Državi Izrael sam predtavio taj projekt i dobio povratnu informaciju kako će odmah po dovršenju projekta, i oni slati svoje vatrogasce u spomenuti Centar.

Privremeni otpravnik poslova američkog Veleposlanstva Mark L. Fleming je zahvalio županu i pročelniku na prijemu te podsjetio na ove godine, u ožujku, započetu stratešku suradnju Repzblike Hrvatske i U.S. A. u području globalnih pitanja, obrane i sigurnosti, energetike i klimatskih promjena, trgovine i investicija te mogućnostima regionalne suradnje u području obrazovanja, kulture, STEM projekata, povezivanju Sveučilišta itd.- Posebno smo zainteresirani za sve projekte iz područja zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije, a rado bismo i pozvali vaše IT stručnjake u širom svijeta poznatu Silicijsku dolinu gdje su najbolji svjetski stručnjaci iz IT područja, o čemu je bilo riječi i na sastanku s gradonačelnikom Grada Splita - kazao je gosp. Fleming. Nakon razmjene prigodnih darova, otpravnik poslova Fleming je kazao da se raduje ponovnom skorom dolasku u grad Split i Županiju, čim se završe radovi na projektu rashlađivanja dviju srednjih škola koje je sufinanciralo američko veleposlanstvo.