Otvorena obilaznica i most iznad Omiša

 

Obilaznica Omiša dugačka četiri kilometra, s dva tunela i mostom 70 metara iznad Cetine službeno je u ponedjeljak puštena u promet, a vrijednost radova iznosila je više od 20 milijuna eura.

Prije samog puštanja u rad ove, možda kratke ali važne, dionice multimodalnog projekta brze ceste Trogir – Omiš, novinarima se uvodno obratio Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, koji je iznio osnovne podatke o ovom dijelu projekta, istaknuvši kako je projekt započet još 2003. godine, potom zaustavljen 2013. godine, e da bi smo danas mogli svjedočiti kako se stvari ipak pomiču i da smo bliži rješavanju velikih prometnih izazova na relaciji brze ceste Trogir – Omiš. – Prometnica u dužini 4 km je od iznimne važnosti za stanovnike Grada Omiša i sve koji koriste ovu cestu  (u prosjeku 19 tisuća vozila dnevno kroz ljetno vrijeme, uz izrazito veliki pješački promet), ali je važna i zbog radova na drugim projektima na području Grada Omiša, kao što su: izgradnja Luke Omiš, ispravljanje devijacija na državnoj cesti D8, radovima na sanaciji starog mosta, izgradnji kružnog toka, što će značajno promijeniti  vizuru samog grada Omiša itd. – istaknuo je Škorić.

Župan Blaženko Boban je nakon što je pozdravio domaćina gradonačelnika Grada Omiša Ivu Tomasovića sa suradnicima i vijećnicima Gradskog vijeća Omiša, ministra prometa i infrastrukture Olega Butkovića, direktora HC Josipa Škorića i predstavnike medija, kazao: -Danas, nakon ove konferencije za novinare i obilaska ceste, puštamo u promet najzahtjevniji dio, prvu fazu ukupnog projekta rješavanja uistinu gorućeg problema ne samo za Grad Omiš, njihove građane i goste, nego i sve putnike namjernike koji koriste ovaj pravac na putu do svojih krajnjih odredišta. Siguran sam da su svi dionici ovoga ni malo laganog zadatka, od lokalne uprave, preko nas s razine Županije do Ministarstva i Vlade RH, kojima od srca zahvaljujem, svjesni svoje odgovornosti za sigurnost putnika, pješaka i vozača, te da ovaj dio Hrvatske mora biti prioritet u odnosu na sve druge važne projekte. Bilo je kašnjenja jer smo, kao što to biva na ovakvim projektima, imali dosta neriješenih imovinsko-pravnih pitanja, što sam pokušao objasniti izaslanstvu koje sam primio u županiji. Razumijem njihovo nezadovoljstvo i istovremeno ih molim za razumijevanje jer je konačni benefit cijelog projekta puno veći od svih problema s kojima se suočavamo zbog radova koji nas dalje očekuju – kazao je župan Boban dodajući kako je za ostvarenje konačnog cilja potrebna ustrajnost i strpljivost te otvoreni dijalog i potpuna predanost poslu svih dionika procesa izgradnje ovako zahtjevnog projekta.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je kazao: - Kada se raziđemo, nakon službenog dijela današnjeg programa, pušta se u promet ova zahtjevna i važna dionica ceste multimodalnog projekta brze ceste Trogir - Omiš, koja je, kao što znamo davno započeta, na kojoj su radovi prije desetak godina bili zaustavljeni. Konačno smo, uz sve izazove, uspjeli završiti prvu, najzahtjevniju dionicu koja uključuje i ovaj most i dva tunela. Ukupna vrijednost radova je nešto viša od 20 milijuna eura. Znate da se istovremeno radi i na drugim dionicama multimodalnog projekta, na dionici ceste od Mravinaca do TTTS-a, a više tehničkih podataka će vam kasnije dati, Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta. Slijedi nam raspisivanje Natječaja za dionicu prema Dugom Ratu, dužine 4,5 km, na kojoj je procijenjena vrijednost radova nešto više od 80 milijuna eura. Naglašavam kako smo financiranje ukupne multimodalne platforme predvidjeli iz EU fondova. Govorimo o bespovratnim sredstvima u iznosu cca 90 milijuna eura. Do kraja ove godine očekuje se potpisivanje Ugovora za ta sredstva – kazao je ministar Butković te dodao kako su u Ministarstvu i Vladi RH također svjesni da će zbog radova na ovom državnom projektu, veliki pritisak bit na županijskoj cesti kroz Tugare koja sigurnosno ni tehnički ne može izdržati toliki broj vozila, pa je Vlada RH, kroz nadležno Ministarstvo, spremna financijski podržati realizaciju ovoga projekta, čim iz Županijskih cesta pripreme svu potrebnu dokumentaciju.

Gradonačelnik Grada Omiša, Ivo Tomasović nije krio zadovoljstvo što je, usprkos svim preprekama i izazovima s kojima je gradska uprava sa svim dionicima ovoga zahtjevnog projekta bila suočena svih ovih godina, dočekao dan kada će moći bar malo odahnuti: - Jasno je koliko Gradu Omišu, svim našim sugrađanima i gostima, svima koji su koristili i koriste ovu cestu, znači ovaj projekt. Ne samo radi rasterećenja prometa kroz sam Grad nego i zbog svih drugih infrastrukturnih projekata na obali, u gradu i oko grada, o kojima su govorili župan Boban i ministar Butković. Most će poslužiti kao prava zaobilaznica Omiša. Svjesni smo kako ovo znači veliko rasterećenje jednom dijelu građana grada Omiša i istovremeno veliko opterećenje ostalima, poglavito mještanima naselja  uz ceste kroz Gata – Zvečanje – Blato na Cetini te mještanima naselja uz županijsku cestu preko Tugara, Srinjina i Žrnovnice, ali smo tu, svi odgovorni kako bismo čim prije rješavali sve izazove koji su pred nama. O tomu ću i danas svakako opet razgovarati s predstavnicima ŽUC-a i HC-a – kazao je Tomasović.