PRAVO MISTO: Otvoren javni poziv za sufinanciranje solara i dizalica topline

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban u utorak je predstavio program kojim Županija sufinancira ugradnju fotonaponskih elektrana i dizalica topline. Radi se o programu iz županijskog projekta Pravo misto.  
 
Cilj dodjele bespovratnih financijskih sredstava građanima je promicanje i daljnje osnaženje energetske politike pozicioniranjem građana u središte procesa energetske tranzicije.  “Građani jednim klikom mogu dobiti sve informacije o ovom i drugim javnim pozivima Splitsko-dalmatinske županije putem naše platforme Pravo misto. Ovaj poziv otvoren je od 17. lipnja do 17. srpnja i mogu se prijaviti sve fizičke osobe s područja naše županije koje na svojim privatnim objektima imaju legalizaciju. Osigurali smo 320 tisuća eura u proračunu. Moguće je prijaviti fotonaponsku elektranu do 5 kW koja će se sufinancirati s 1000 eura. Elektrane do 8 kW financirat će se s 1500 eura, a do 10kW s 2000 eura. S 2500 eura financiramo dizalice topline, a sufinancirat ćemo i lokalnim zajednicama izradu projektne dokumentacije u cilju energetske neovisnosti ili energetske uštede kroz javnu rasvjetu”, izjavio je župan. Dodaje kako mu je posebno drago što su mnoge lokalne zajednice prepoznale važnost ovih mjera te su se i one počele pridruživati ovim aktivnostima. Svi građani koji se prijave na pozive svojih jedinica, mogu se prijaviti i na naš poziv. “Naše mjere ne isključuju ni prijave na Vladine mjere pa se fotonaponske elektrane mogu ugraditi uz malo vlastitih sredstava”, zaključio je župan. 

Splitsko-dalmatinska županija je i na nekolicini svojih ustanova do sada instalirala fotonaponske elektrane, a u javnoj nabavi su i trenutno 2 doma zdravlja i 2 osnovne škole.  

Zamjenik župana Ante Šošić navodi kako je do sada za solarne elektrane isplaćeno ukupno 588 potpora. “Sve ovo uklapa se u naš pogled na energetsku neovisnost Splitsko-dalmatinske županije. Kroz potpore građanima i kroz građenje elektrana na vlastitim programima te kroz prostorno-plansku dokumentaciju za objekte od državnog značenja smo postigli to da djelujemo u korak s ovim vremenom”, naglasio je Šošić. 

Predstavljanju programa nazočili su zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Anđelko Katavić te pročelnik Kabineta župana Davor Pavić.