Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u utorak, 21. svibnja 2019. godine posjetio Splitsko-dalmatinsku županiju, te je sudjelovao u različitim događajima u Solinu, Divuljama, Zagvozdu i Splitu. Uz predsjednika Vlade, u posjetu Županiji bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar uprave Lovro Kuščević te ministar zdravstva Milan Kujundžić, a u popodnevnim satima su im se pridružili ministrica regionalnog razvoja i EU fondova, Gabrijela Žalac i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Plenković u Solinu: Revitalizacija područja rijeke Jadro emancipirat će prirodnu i  kulturnu baštinu ovog kraja

U Solinu je predsjednik Vlade, zajedno sa županom Bobanom i gradonačelnikom Solina Ninčevićem, nazočio predstavljanju projekta „Radovi na izgradnji i opremanju škole višestranog razvoja u prirodi – uređenje napuštenog tupinoloma u Majdanu“, koji je financiran iz Fonda za regionalni razvoj unutar projekta „Jadro - izvor života“ (Put Majdana.)

Nakon toga, izaslanstvo je posjetilo Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje su pratili vježbu „Sigurnost 19“ – prijenos slika s terena iz Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije.

U svom prigodnom obraćanju vatrogascima, HGSS-ovcima, djelatnicima Crvenog križa, Hitne pomoći, Civilne zaštite i drugim žurnim službama, premijer Plenković je istaknuo kako se taj sustav dokazao proteklih nekoliko sezona. Podsjetio je da je sezona 2017. bila izrazito zahtjevna, dok je 2018. cijela aktivnost zaštite od požara bila jako dobro planirana. Kontinuiran je napredak i međusobne koordinacije, uključivanja svih dionika, tehnološka poboljšanja, ali i ulaganja u svaki od ovih sustava - poručio je. 
Posebno je zadovoljstvo izrazio činjenicom da će u mandatu ove Vlade vatrogasna zajednica biti podignuta na razinu središnjeg državnog ureda, što je, kazao je, veliki iskorak poštovanja i uvažavanja. Također, dodao je, Vlada proračunskim sredstvima snažno podupire aktivnosti sustava zaštite od požara, a podsjetio je i na suradnju Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede u zaštiti hrvatskog dijela Jadrana, koja uključuje i bespilotne letjelice koje će između ostaloga pratiti i situaciju s požarima. 

-Politička privrženost Vlade je da učini sve da ovaj sustav bude stabilan, da predviđa krizne situacije, da su svi mehanizmi i operativni postupci unaprijed zadani, a da vaša međusobna suradnja, povjerenje i rad na istoj frekvenciji sprječava požare i u konačnici osigurava što manje materijalne štete i, naravno, ljudskih žrtava - poručio je predsjednik Vlade. Nakon vježbe, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković su potpisali Sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Oružanih snaga RH. S pročelnikom Hrvatske gorske službe spašavanja Josipom Granićem, potpredsjednik Krstičević je potpisao Sporazum o suradnji između Ministarstva obrane i Hrvatske gorske službe spašavanja.

U vojarni „Knez Trpimir“, premijer Plenković je nazočio pokaznoj vježbi i predstavljanju opreme tehničko-taktičkog zbora. Po završetku vježbe Sigurnost 19.“, predsjednik Vlade je izjavio novinarima: - Bilo je zaista impresivno vidjeti i naše zračne i pomorske snage i kvalitetna vozila koja imaju vatrogasci, potporu vojske, osiguranje policije te zaista visok tehnološki napredak. Svi komunikacijski uređaji koje imaju Odašiljači i veze, koje imaju Hrvatske šume, integrirani su u sustav zaštite od požara - istaknuo je Plenković.

Dnevna bolnica u Zagvozdu omogućit će novu kvalitetu života ljudima koji žive u Dalmatinskoj Zagori

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Zagvozdu sudjelovao na svečanosti otvorenja Podružnice Kliničkog bolničkog centra Split i uručio ugovore o sufinanciranju prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške brdsko-planinskim područjima načelniku Općine Zagvozd gradonačelnicima i načelnicima iz Splitsko-dalmatinske županije. U društvu ministra zdravstva Milana Kujundžića, potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, ministra uprave Lovre Kuščevića i župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana, predsjednik Plenković je obišao dnevnu bolnicu gdje je razgovarao s liječnicima i medicinskim sestrama, koji su dosad već obavili oko 1300 specijalističkih pregleda i 120 pretraga kroz program dnevne bolnice u koju svakog dana u tjednu dolazi po jedan liječnik specijalist. Posebno je naglasio da je za ovaj kraj napravljeno nekoliko bitnih iskoraka, među kojima je i besplatna tunelarina u tunelu Sveti Ilija, a ostaje riješiti spojnu cestu od Zagvozda prema Imotskom i prema granici čime bi se omogućila potpuna prometna integriranost. 

- Mislimo o razvoju komunalne, gospodarske i socijalne infrastrukture, a uručenje ugovora koje je priredilo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, bit će vam  dodatni zamah za sve vaše aktivnosti, kazao je predsjednik Vlade. Dodao je i da je novim Zakonom o financiranju lokalne i područne samouprave većina ovih jedinica prošla je jako dobro u smislu povećanja izvornih prihoda. U tom je kontekstu podsjetio i na nedavnu odluku Vlade kojom je Imotskom omogućeno da financijski prodiše, otpisom 34 milijuna kuna duga

Inkubatorom za visoke tehnologije u Splitu znanost i obrazovanje povezat će se s realnim sektorom i gospodarstvom

Navečer u Splitu, premijer Plenković je sudjelovao na svečanosti otvorenja početka radova na rekonstrukciji objekta bivšeg Omladinskog hostela doma Spinut u zgradu Inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu, u sklopu provedbe EU projekta „Razvoj inkubatora za visoke tehnologije Sveučilišta u Splitu“.

Nakon toga je visoko izaslanstvo obišlo radove na gradilištu studentskog doma „Bruno Bušić“, gdje su o projektu više govorili Marijan Bašić i prorektor splitskog Sveučilišta Tomislav Kilić.

Na kraju posjeta, predsjednik Vlade je podržao akciju Hrvatske gospodarske komore Kupujmo hrvatsko te obišao štandove partnera akcije.