Predstavljeni projekt i izložba „Delmati: snaga zajedništva“

U petak je u Splitsko-dalmatinskoj županiji predstavljen međunarodni projekt i izložba „Delmati: snaga zajedništva“, koji za cilj ima zaštitu arheoloških lokaliteta i provedbu sustavnih istraživanja prapovijesne ostavštine Delmata čiji nesalomljiv duh osjetno živi tisućama godina u Dalmaciji koja po njima nosi ime.

„Po prvi put s našim muzejima i muzejima u BiH radimo veliku izložbu kako bismo približili ovo ilirsko pleme. Sredstva u ovakve projekte ulažemo kako bismo educirali javnost o našoj baštini, a ova izložba bit će zanimljiva i gostima. Od Tomislavgrada preko Sarajeva i Livna, izložba će završiti u Splitu, a nadam se da će nastaviti i dalje diljem Europe“, izjavio je zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja. Dodaje kako Županija kontinuirano ulaže sredstva u ovaj projekt i arheološka istraživanja vezana uz Delmate te je najavio daljnji rad na sustavnoj zaštiti Delmata i očuvanju arheoloških nalazišta. 

Ravnateljica Muzeja Cetinske krajine Daria Domazet smatra da su Delmati nepravedno zapostavljeno. „Želimo ispričati priču od Kupreške visoravan do Jadrana. Baštinici smo zajednički identitet i bez obzira na granicu on je prisutan i danas u svima nama. Sav ovaj prkos i dišpet protkan je u našim genima i želimo Delmate oživjeti i pokazati ih široj zajednici kako bi ljudi saznali o njihovoj svakodnevici i običajima“, rekla je Domazet. 

Na ovom projektu sudjeluje 11 muzejskih ustanova i Sveučilište u Mostaru, a muzeji su za ovu priliku otvorili vrata svojih depoa. Kustos Franjevačkog muzeja Tomislavgrad  Stipan Dilber podsjeća kako je središnje naselje Delmata bilo na Duvanjskom polju. „Upravo zbog toga izložba se otvara u Tomislavgradu. Upravo snaga Delmata koji se nisu pokoravali i njihov nesalomljivi duh potaknuo nas je na naziv izložbe. Iako imamo tu granicu, snagom zajedništva muzeja realiziramo ovaj projekt“, izjavio je Dilber.