Prisegnuli suci porotnici Županijskog suda u Splitu

Nakon što je na sjednici Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije održanoj 26. ožujka 2019. godine doneseno  rješenje o imenovanju sudaca porotnika Općinskog suda u Splitu, danas  su u  nazočnosti Predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara, zamjenika župana Luke Brčića i zamjenika predsjednika Županijskog suda Ivice Botića u Splitu, u prostorijama Splitsko dalmatinske županije  prisegnuli 33 suca porotnika i pet sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Splitu. Njihov mandat traje četiri godine, ali imaju pravo reizbora što su mnogi i ovoga puta iskoristili.

Okupljene je pozdravio predsjednik Županijske skupštine Petroslav Sapunar. – Radi se o proceduri koja se svake četiri godine odigrava ovdje u županiji. To je prisega sudaca porotnika i sudaca za mladež. Radi se proceduri koju može ispuniti svaki građani kojeg netko predloži i koji zadovoljava zakonom propisane kriterije. Obavili smo svečani čin i vjerujem da će svi suci porotnici odgovorno obavljati svoju dužnost, krajnje moralno i u zakonskim okvirima – kazao je Sapunar nakon ceremonije.

– Suci porotnici su jako bitni u donošenju sudskih odluka. Oni su obično onaj jezičac na vagi, trenutak kada stvar treba sagledati možda s pravednije, životnije i pravednije strane. Jako su bitni u sagledavanju cjelovitosti problema u sustavu donošenje sudskih odluka. Njihov angažman je vrlo bitan, ne smiju se “bojati” aktivno sudjelovati u smislu postavljanja pitanja i angažmana u samoj raspravi. To je ono što odlikuje donošenje sudske odluke i to nam je jako bitno – kazao je sudac Ivica Botić.

Za suce porotnike Općinskog suda u Splitu, na četiri godine, imenovani su: Smiljana Đurđević, Živka Dimlić, Ljubica Srhoj Fržop, Karmen Ganza, Jordana Bolanča, Neda Anđelić, Vanja Perasović, Siniša Jelavić, Neven Ćatipović, Jure Papić, Smiljana Bbaić, Nevenka Gordana Ćurković, Rada Veštić, Vicenco Dumanić, Nedjeljka Marunica, Katica Bikić, Miranda Bulić, Ana Perkušić, VEDRAN Vlaić, Nives Juričev Martinčev, Sandra Rautalin, Tončica Roguljić, Snježana Boljat, Mate Akrap, Biserka Perkušić, Ana Milin, Paula Mindoljević, Petar Brković, Tomislav Tafra, Ivana Dragošević, Ratka Bakić, Vanja Vojković i Jelka Tomaš.

Na istoj sjednici županijske Skupštine u ožujku ove godine, doneseno je i Rješenje o imenovanju sudaca porotnika za mladež Županijskog suda u Splitu. Danas su prisegnuli: Tomislav Tafra, Ivana Dragošević, Ratka Bakić, Anela Borčić i Mia Šodan.

(Pročitajte više na © dalmacijadanas.hr)