Splitsko-dalmatinska županija prva potpisnica Energetske povelje u Republici Hrvatskoj

Energetsku povelju potpisati će 127 gradova u Hrvatskoj, a Splitsko-dalmatinska županija i Grad Split prvi su potpisnici ove vrlo važne Povelje. Donosimo dio teksta iz Povelje:

„… Poznajemo i razumijemo bitnu ulogu energije u kvaliteti življenja i stanju okoliša, te prednosti održive proizvodnje i održivog korištenja energije koji pridonose ekonomskom razvitku i očuvanju životne sredine……Aktivno ćemo promovirati energetsku efikasnost, obnovljive izvore energije i gospodarenje energijom, kako u našim zgradama i komunalnim sustavima, tako i u domovima svih građana, te u poslovnom sektoru. Potpisivanjem ove povelje želimo sva naša nastojanja usmjeriti ka boljoj i održivoj energetskoj budućnosti u našim gradovima i županija, a na dobrobit svih naših građana.“

U ime Splitsko-dalmatinske županije Povelju je potpisao župan Ante Sanader, te naglasio da Splitsko-dalmatinska županija već dvije godine radi na programu energetske efikasnosti, a ovom Poveljom županija se obvezala promovirati gospodarenje energijom i korištenje obnovljivih izvora energije.
Projekt će se odvijati, kako je istakao Ranko Vujčić ravnatelj Razvojne agencije Splitsko-dalmatinske županije, u nekoliko faza. Prva faza je praćenje potrošnje energije, odnosno gdje i kako se troši energija, a zatim obrada rezultata, te iznalaženje najboljeg rješenja u cilju poboljšanja energetske efikasnosti.
Prvi korak u smanjenju potrošnje energije biti će procjena troškova energije u 50 splitskih škola, splitskoj bolnici i ostalim zdravstvenim ustanovama u vlasništvu županije, te zgradi županije.
U ime Grada Splita Povelju je potpisao dogradonačelnik Božidar Čapalija. Na sastanku su sudjelovali Božo Sinčić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu Splitsko-dalmatinske županije i Zoran Mrvalj voditelj projekta Poticanja energetske efikasnosti

Sustavno gospodarenje energijom kontinuirani je proces,  a bitan čimbenik uspjeha ovakvog projekta je utjecati na svijest ljudi o očuvanju i gospodarenju energijom, što bi dovelo do krajnjeg cilja, a to je uvođenje sustavnog kontinuiranog gospodarenja energijom u sve gradove i županije Republike Hrvatske. 

                                                                       Ana-Marija Škorić