U Grohotama na otoku Šolti održana 54. sjednica Županijskog poglavarstva

Članove Županijskog poglavarstva o stanju na otoku detaljno su upoznali načelnik Općine Šolta Ante Ruić i predsjednik Općinskog vijeća Općine Šolta Vicko Kaštelanac. Načelnik općine istakao je dobru suradnju Općine i Županije, te naglasio da bi posjet članova Županijskog poglavarstva ovom otoku trebao neposredno približiti probleme otoka, te pronaći rješenje za brži razvoj otoka.

Kako su istakli općinski čelnici, najviše se nade polaže u turizam, a za razvoj istog potrebno je riješiti cestovnu i vodovodnu infrastrukturu, kanalizacijski sustav, te ostale probleme
Također daljnji razvoj turizma na otoku i općenito razvoj otoka  uvjetuju dva važna čimbenika: trajektno pristanište i prometna povezanost. Rekonstrukcijom trajektnog pristaništa u Rogaču kvalitetno je riješen problem prihvata trajekata, osobito u zimskim mjesecima, a izgradnjom obilaznice Rogač-Grohote dugoročno bi se riješio problem povezivanja luke i unutrašnjosti otoka.

Predsjednik Općinskog vijeća Vicko Kaštelanac upoznao je županijske čelnike sa dva hvalevrijedna poljoprivredna projekta: projekt „Dobričić“ i „Levatinka“ (Šoltanka).
Isto tako razgovaralo se o projektu izgradnje gospodarske zone „Grohote“ koja bi obuhvaćala cca 2,5 ha., a zapošljavala bi oko 50 zaposlenika.
Na pitanja općinskih čelnika Šolte, te ostalim projektima i problemima odgovarali su župan, zamjenici župana, te pročelnici Upravnih odjela županije.
Župan Ante Sanader istakao je da se problemi mogu riješiti samo dobrom suradnjom čelnih ljudi općine i županijskih odjela.   Naglasio je da na otoku treba stvoriti uvjete za život i rad mlađih ljudi, te ih time motivirati za život na otoku. Župan je pohvalio rad Vatrogasnog društva i Glazbenog društva. Ovo su jedina društva koja okupljaju mlade u zimskom periodu kad na otoku nema društvenih sadržaja.  
Nakon završetka sjednice, organiziran je obilazak mjesta Grohote, te buduće gospodarske zone „Grohote“. 

                                                                              Ana-Marija Škorić