U medžlisu Islamske zajednice u Splitu organiziran zajednički iftar, prekid posta za vjernike muslimane

Petu godinu zaredom organiziran je iftar (prekid posta i večera za postače) u medžlisu Islamske zajednice u Splitu koji zajednički organiziraju Splitsko-dalmatinska županija, Grad Split, Udruga Bošnjaka branitelja Domovinskog rata Hrvatske ogranak za grad Split i SD županiju i Medžlis IZ u Splitu. Na iftar su došli splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban i pročelnik Damir Gabrić. Početak iftara je bio u 20.25 sati u prostorijama mesdžida u Cosmijevoj 1 u Splitu.
– Dopusite da Vam najkraće pokušam približiti važnost posta kod muslimana. Post u islamu predstavlja potpuno odricanje od hrane, pića, pušenja, spolnih i bilo kojih drugih tjelesnih zadovoljstava, ali i nedoličnog govora i ponašanja od zore do zalaska sunca, u ime Alaha (Boga). Post u toku devetog mjeseca islamskog kalendara, Ramadana ili Ramazana, koji traje trideset ili dvadeset i devet dana, je obavezan za sve fizički i psihički zdrave i punoljetne muslimane i muslimanke (u islamu se pod punoljetstvom podrazumijeva pubertet). To je treći stup islama. Postoje dva obroka u Ramazanu, sehur (lakši obrok prije početka posta) i iftar (obilniji obrok nakon završetka posta). Post se započinje i prekida prigodnim molitvama, najčešće uz vodu i datulje, slijedeći praksu (sunnet) Poslanika Muhameda a.s. Obično se iftari u krugu obitelji, prijatelja i članova zajednice. Kod postača velika čast je da im priredi iftar netko drage volje. U ova teška vremena ovo su postupci i poruke koje bi trebalo prenositi kao pozitivne primjere zajedničkog života “različitih” – kazao je Kadro Kulašin predsjednik Udruge Bošnjaka branitelja DRHOGSSDŽ.

(Pročitajte više na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/zupan-boban-i-gradinacelnik-opara-pocasni-gosti-iftara-u-medzlisu-islamske-zajednice-u-splitu © dalmacijadanas.hr)