U splitskoj Areni otvorena međunarodna izložba naoružanja i vojne opreme ASDA 2019.

Danas je u splitskoj Spaladium areni otvoren međunarodni sajam i izložba vojne industrije „Jadranska vojna i zrakoplovna izložba i konferencija – ASDA 2019.“, gdje se predstavlja 185 izlagača naoružanja, vojne opreme i sličnih obrambeno-sigurnosnih proizvoda i usluga iz 26 zemalja,  a najavljen je i dolazak 33 strana izaslanstva visokih vojnih i državnih dužnosnika. Izložba će trajati do 12. travnja 2019. godine, a održava se pod pokroviteljstvom predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović. Sudionicima, gostima i izlagačima su se obratili direktor tvrtke organizatora izložbe TNT Production Justin Webb, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, župan Blaženko Boban, izaslanik predsjednice RH Zrinko Petener, te na kraju, ministar obrane Damir Krstičević.

-Sve čestitke i hvala organizatorima što su ponovno izabrali grad Split i našu županiju kao središte srednje i jugoistočne Europe za predstavljanje najnovijih dostignuća u industriji naoružanja i vojne opreme. Hvala vam jer ste nam pružili prigodu predstaviti našu nacionalnu namjensku industriju, kao i naše županijske gospodarske potencijale – kazao je župan Boban u pozdravnom govoru, te je naglasio: - Raduje me što se ovako važan Sajam održava upravo ovdje, upravo sada, na početku još jedne, prema svim najavama, uspješne turističke sezone, jer je sigurnost jedna od najvažnijih čimbenika za našu najvažniju gospodarsku granu, za turizam. Želim vam svima ugodan boravak u ovom kutku naše zemlje gdje, kako reče pokojni sveti papa Ivan Pavao II., „povijest nije šutjela“. U to ćete se i sami uvjeriti ako obiđete brojna takva mjesta u gradu Splitu, Trogiru, Solinu, Kaštelima, Klisu i brojnim drugim, povijesnim i turističkim destinacijama ove prelijepe županije.

Ministar Krstičević je kazao kako je ova izložba vojne industrije najveća do sada. Ukazujući i na širi značaj izložbe za Hrvatsku, ministar je istaknuo kako je sigurnost Hrvatske kao članice NATO-a velika, no to ne znači da se svi koji su za nju zaduženi mogu opustiti, nego da trebaju razvijati sve potencijale odgovora na moguće prijetnje.

-Osobito smo ponosni na hrvatsku obrambenu industriju koja se nametnula na zahtjevnom svjetskom tržištu i oprema Hrvatsku vojsku. Bez jake obrambene industrije nema ni jake vojske, stoga ćemo joj i dalje davati svu moguću potporu - poručio je ministar, zaključivši kako je ova manifestacija snažan doprinos razvoju hrvatske obrambene industrije i hrvatskog gospodarstva. Ministar je zahvalio gradu Splitu, Splitsko-dalmatinskoj županiji i Vladi RH na pomoći u organizaciji.

Uz ministra i spomenute govornike, na izložbi su sudjelovali  načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov,  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Petar Škorić ministri obrane i načelnici glavnih stožera oružanih snaga partnerskih i prijateljskih zemalja te čelnici državnih i vojnih izaslanstava stranih zemalja, predstavnici MORH-a i OSRH te drugih državnih institucija, kao i braniteljskih udruga.

U sklopu svečanosti ministar Damir Krstičević i direktor TNT Productiona Justin Webb potpisali su protokol o daljnjoj suradnji MORH-a i TNT Productiona, kojim je najavljeno da će se ASDA organizirati i u nadolazećim godinama. Nakon svečanosti otvaranja, izaslanstva su obišla izložbeni prostor ASDA-e 2019 u Spaladium Areni, a potom se uputila na demonstraciju združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti ASDA 2019.

U okviru izložbe, 11. travnja, bit će održana međunarodna panel rasprava predvodnika obrambene industrije pod nazivom "Hrvatska obrambena industrija i nove tehnologije". Također, od 10. do 12. travnja u vojarni „Admiral Sveto Letica Barba“ građani i posjetitelji Splita mogu razgledati izložbu naoružanja i vojne opreme pripadnika Hrvatske vojske.