Župan Blaženko Boban sa suradnicima na prijemu kod nadbiskupa mons. Zdenka Križića


Puno je tema o kojima bismo danas mogli razgovarati i sve su povezane s tri temeljna područja mogućeg zajedničkog djelovanja: mogući zajednički projekti s Caritasom Splitsko-makarske nadbiskupije i s tim povezani socijalni programi; obrazovanje i odgoj mladih te skrb o starijima i potrebitima.
Župan Boban je nadbiskupu predstavio uspješan demografski projekt Županije „Tu je tvoj dom“ kroz koji se potiče opstanak i povratak mladih obitelji u ruralna područja županije. U kratkim crtama župan je predstavio sve što je Županija kao institucija učinila na „povratku“ sv. Jeronima među obični puk, bez pretenzija za svojatanjem ovoga crkvenoga učitelja koji „pripada“ cijeloj katoličkoj Crkvi. Od proglašenja spomendana sv. Jeronima, 30. rujna, Danom Županije i bogatim programom povodom 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima, sve do nedavnog preimenovanja Zračne luke Split u Zračnu luku sv. Jeronima. – Pomažemo koliko možemo, sukladno mogućnostima županijskog Proračuna, brojne manje projekte u župama i ustanovama koje vode časne sestre s cijelog područja Splitsko-dalmatinske županije, surađujemo s Caritasom, podupiremo djelovanje nadbiskupskog pastorala za mlade, sufinanciramo projekt hospicija u kući sestara Matošić itd. Ukratko, otvoreni smo za nastavljanje, po potrebi i proširenje suradnje Splitsko-dalmatinske i Splitsko-makarske Nadbiskupije – kazao je župan te je već sada uputio poziv ocu nadbiskupu za svečanu sjednicu Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, 30. rujna ove godine.
Nadbiskupa Križića je zanimalo koji su najveći izazovi županu osobno i njegovim suradnicima u vremenu u kojemu živimo. – Upoznat sam s dosadašnjom lijepom suradnjom Splitsko-dalmatinske županije i Splitsko-makarske Nadbiskupije. Danas ne trebamo otvoriti sva pitanja moguće buduće suradnje, ali je bitno razgovarati u kontinuitetu te da svatko na svom području djelovanja čini sve što realno može učiniti. Želimo surađivati posve transparentno, na dobro svih vjernika i svih građana - naglasio je nadbiskup.
Prijemu kod nadbiskupa su nazočili: generalni vikar Splitsko-makarske Nadbiskupije mons. Franjo Frankopan Velić, zamjenici župana Ante Šošić i Stipe Čogelja, predsjednik županijske Skupštine Mate Šimundić, pročelnik županova kabineta Davor Pavić i Ivan Baćak.