Župan Blaženko Boban sa suradnicima u radnom posjetu Zapadno-hercegovačkoj županiji


Danas je izaslanstvo Zapadno-hercegovačke županije, predvođeno predsjednikom Vlade Predragom Čovićem, u Drinovcima kod Gruda upriličilo radni sastanak i prijateljski susret sa županom Blaženkom Bobanom i njegovim suradnicima. Domaćin radnom sastanku dviju susjednih županija koje su prirodno upućene jedna na drugu, uz predsjednika Vlade Čovića, bio je načelnik Općine Grude, Ljubo Grizelj. U izaslanstvu ZHŽ us uz predsjednika izvršne vlasti,  bile ministrice u Vladi ZHŽ Blagica Leko, dopredsjednica Vlade i ministrica financija i Daniela Perić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa, ministri: Tomislav Pejić, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi i Zvonimir Širić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša te bili i savjetnici predsjednika Vlade: Stipan Zovko i Jadranko Lasić.

Župan Blaženko Boban je nakon prezentacije projekta: "Povratak korijenima", kazao: - Naše županije su i do sada surađivale na različitim projektima poput prometne povezanosti te Centra izvrsnosti u koji je uključeno nekoliko njihovih škola. Tema radnog sastanka uz druge aktivnosti međužupanijske suradnje su na prvom mjestu bile demografske mjere u smislu aktivnosti, projekata i programa koje provode oni u Županiji Zapadnohercegovačkoj, ali i mi u Splitsko-dalmatinkoj županiji - kazao je župan te dodao: - Moram naglasiti da je ŽZH jedina županija na prostoru BiH koja ima pozitivni prirodni prirast, upravo zato što provode niz mjera koje su dopronijele takvim rezultatima. Mi smo prezentirali aktivnosti koje provodimo s naglaskom na projekt "Povratak korijenima" te smo dogovorili intenzivniju prekograničnu suradnju u novom operativnom programu kao i skoro potpisivanje Sporazuma o suradnji naših dviju županija.

Predsjednik Vlade Zapadno-hercegovačke županije, Predrag Čović nije krio zadovoljstvo današnjim sastankom s izaslanstvom Splitsko-dalamatinske županije: - Današnji sastanak sa županom Bobanom i njegovim suradnicima smatram izuzetno uspješnim. Imamo velik prostor za suradnju, naročito kada su u pitanju iskustva povlačenja sredstava iz EU fondova gdje Hrvatska ima veliko iskustvo, ali i o temi demografiji, centrima izvrsnosti i infrastrukturnim projektima u području cestogradnje koji su već započeti.

U izaslanstvu Splitsko-dalmatinske županije, uz župana Bobana, bili su: zamjenik župana Ante Šošić, pročelnik U.O. za prosvjetu Tomislav Đonlić, voditelj ureda Hrvatske matice iseljenika u Splitu Ante Ćaleta te Ivan Baćak i Marina Matković iz kabineta župana. Prije radnog sastanka, izaslanstvo je posjetilo uistinu zanimljivu Ravlića pećinu i župnu crkvu sv. Mihovila u Drinovcima gdje je župnik fra Josip Mioč u srdačnom razgovoru zahvalio vodstvu obiju županija i načelniku Grizelju na dosadašnjoj pomoći u obnovi same crkve sv. Mihovila i prelijepog okoliša.