Župan Boban otvorio devetu "Shift konferenciju – Powered byICT Županija 2019"

Danas je u splitskom hotelu Radisson blu, župan Boban otvorio devetu međunarodnu “Shift konferenciju – Powered byICT Županija 2019”, na kojoj  sudjeluje 1.500 sudionika i 25 predavača iz cijeloga svijeta.

-Ovakve konferencije imaju i imat će uvijek punu financijsku i svekoliku potporu Županije, jer IT industrija je, uz demografsku obnovu i infrastrukturne projekte, neću reći treći, nego možda čak i prvi stup razvoja Splitsko-dalmatinske županije. Upravo IT sektor je fina nadogradnja našim demografskim i prometnim, infrastrukturnim nastojanjima da zadržimo naše mlade stručnjake, pa ako hoćete i privučemo najbolje informatičke stručnjake iz cijelog svijeta – kazao je u izjavi novinarima, župan Boban te iznio argumente za svoj optimizam: - U ovom poslu niste ograničeni sjedištem tvrtke. Dapače, financije i nove investicije uspješnim vlasnicima ovakvih tvrtki ne predstavljaju nikakav problem. Njima je zapravo izazov pronaći mirno mjesto i okruženje u kojemu postoje tehnički preduvjeti i dostatan broj mladih kvalificiranih ljudi, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji mogu pronaći sve to. Zato će, nakon što dovršimo projekt uvođenja širokopojasnog interneta, ambijent čistog i zdravog okoliša, u ruralnim dijelovima naše Županije, zasigurno biti poželjna destinacija internetskim nomadima iz cijelog svijeta – uvjeren je župan koji je do proljeća 2020. godine najavio stavljanje u funkciju zgrade bivšeg Varteksa, budućeg sjedišta ICT Županije, u kojemu će svoje mjesto naći etablirane tvrtke kao i mladi s tek pokrenutim start-up-ovima. Župan često spominje slovačku regiju Košice, koja je brojem stanovnika i površinom usporediva s našom Županijom, a u kojoj djeluje 12 tisuća internetskih stručnjaka. U gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, prema procjeni poznavatelja tržišta radne snage, trenutno nedostaju tri četvrtine internetskih stručnjaka. Stoga je organizacija ovakve konferencije na ovoj razini, najbolji  put pozicioniranju grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije kao IT centra Jugoistočne Europe. Župan je na kraju svoga obraćanja zahvalio Ivanu Burazinu, što je prepoznao županiju kao strateškog partnera u organizaciji ovakve konferencije, te je najavio dolazak na konferenciju ministra rada i mirovinskog sustava, Marka Pavića. On bi, prema županovim riječima, na desetu SHIFT Konferenciju iduće godine trebao dovesti najbolje internetske stručnjake iz cijele Europske unije.

U okviru ove Konferencije, Splitsko-dalmatinska županija je kroz svoj projekt ICT Županija, organizirala panel raspravu: “Kako pronaći strane klijente za Vaš IT projekt?”  Na panelu sudjeluju vodeći ljudi uspješnih lokalnih IT tvrtki Antonio Perić-Mažar (Locastic), Marko Barić (Typeqast), Aron Mišerda (Pseudocode), Vladan Strigo (NETmedia) i Ante Dagelić (GetByBus) koji su svojim radom i uspjesima pokazali kako se može iz Splita samostalno probiti i poslovati na svjetskom tržištu.

Važno je napomenuti da većina sudionika panel rasprave “Kako pronaći strane klijente za Vaš IT projekt?” ostvaruje uspješnu suradnju s inozemnim IT tvrtkama i više od 90 posto svojih usluga plasira na strana tržišta diljem svijeta. Moderator panela je voditelj projekta ICT Županija Damir Brčić. Shift konferencija – Powered byICT Županija posljednjih osam godina okuplja IT stručnjake i inovatore iz raznih dijelova svijeta te im pruža stručnu platformu za diskusiju o novim developerskim tehnologijama, tehnikama i trendovima te kvalitetan networking.