Župan čestitao Ramazanski Bajram vjernicima muslimanima

Među brojnim gostima i prijateljima, čestitke domaćinima i svim građanima i građankama islamske vjeroispovijesti povodom velikog islamskog praznika uputili su splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, izaslanik nadbiskupa Marina Barišića mons. Nediljko Ante Ančić, prorektor za nastavu Sveučilišta u Splitu Goran Kardum, pročelnica Ureda grada Marina Protić, koja je prenijela i čestitke gradonačelnika Andre Krstulovića Opare,   te predsjednica Židovske općine u Splitu Ana Lebl.

Pozdravljajući okupljene, splitski imam Vahid ef. Hodžić je istaknuo: - Ramazanskom bajramu kojeg danas slavimo prethodi mjesec ramazana, najodabraniji mjesec za sve muslimane. Mjesec posta, mjesec u kojem je počela objava Kurana Muhamedu, mjesec intenzivne pobožnosti, ali i milosrđa, dobročinstva, suočavanja sa svojim slabostima i jačanja karaktera i čovječnosti - kazao je splitski imam, te dodao: - Ako nema vjere među ljudima nema mira među narodima, ako nema pravde u vlasti, nema poštenja u ljudima. Ako nema istine u ljudima, nema sigurnosti među narodima, ako nema morala u duši, onda nema ni zdravog društva - rekao je imam kao glavnu poruku ovogodišnjeg Bajrama. Zahvalio je županu i gradonačelniku, predstavnicima ostalih vjerskih zajednica i svim gostima i uzvanicima kao i svojim najbližim suradnicima Ismailu Šakiriu, predsjedniku IO MIZ Split, dopredsjedniku Ševalu Tosuniju i svojoj supruzi, mualimi Suadi Hadžić.

Čestitajući vjernicima muslimanima njihov veliki blagdan, župan Boban je ispričao da je ovdje bio  i na kraju mjeseca posta te da je nakon iftara razmišljao ovako: -Naučio sam i jedan detalj koji je jako interesantan, od 3 sata pa sve do 8 i 30 ništa se ne uzima i koliko je god poriv u čovjeku velik, tek navečer se uzima hrana i piće. Kada bi mi tako svakodnevno dobra djela unutar svih zajednica radili s kolikim bi prezirom onda gledali na one koji rade nedjela. Zato u svim konfesijama postoji taj trenutak odricanja, taj trenutak dobročinstva kako bi čovjek shvatio da ono što na dijametralno suprotnoj strani nije dobro -kazao je župan Boban i obećao pomoć splitskoj islamskoj zajednici oko nabavke novih prozora na molitvenim prostorima Islamske vjerske zajednice u Splitu. Naime oko molitvenog prostora, koji se nalazi u samoj gradskoj jezgri, otvoren je veliki broj ugostiteljskih objekata, pa kako kaže imam, vrlo je teško održavati molitve u prostoru gdje čovjek ne čuje samog sebe.

- Dok vam čestitam Ramazanski bajram želim da iz vjere u Boga zajednički promičemo mir i sigurnost, toleranciju i solidarnost. Posebno je važno da iz vjere u jednog Boga ugrađujemo sebe i ono najbolje iz nas samih u naše društvo, kako bi u njemu bilo uvijek više morala, poštenja, odgovornosti i lijepih međuljudskih odnosa i stvaranje stabilnosti i perspektive za naš grad, Županiju i našu Domovinu – kazao na kraju čestitke svim vjernicima muslimanima, župan Boban.