Župan primio mlade robotičare iz udruge RoboBrač koja će predstavljati Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Sydneyu u Australiji

U ime udruge mladih robotičara RoboBrač iz Bola, jutros su kod župana bili robotičari Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević s mentoricama Lucijom Špacal i Anom Bodlović, koji će sudjelovati na svjetskom RoboCup-u u Sydneyu, Australiji, 2. - 8. srpnja 2019. godine.

Mia Pivčević je upoznala župana s radom Udruge koja s ponosom predstavlja svoj Bol, svoj otok Brač i našu lijepu županiju. -Robotika se u Bolu razvila u OŠ Bol, koja nas iz godine u godinu podržava i prati. Izrasli smo u udrugu koja sada broji stalnih 15 robotičara, a trudimo se privući i više članova. Sudjelovali smo na natjecanjima u Kanadi, Rusiji, Austriji, Sloveniji, a čeka nas svjetsko prvenstvo u Australiji - u dahu je izgovorila Mia, te je istaknula da je ova udruga zapravo jezgra i svih drugih, kulturnih, sportskih i humanitarnih  aktivnosti oočke mladeži. Uspješni su u pjevanju, plesanju, sviranju i različitim športskim disciplinama. -Trebali bi nam bolji uvjeti, od opreme za robotiku i informatiku, tehniku i znanost, jer na svim poljima postižemo solidne rezultate. Otok nam je blago i bogatstvo, a suočeni smo s različitim poteškoćama, zbog putovanja trajektom, jakih bura, visokih cijena prijevoza itd. Možda upravo zbog toga postižemo vrhunske rezultate, jer smo suočeni s preskakanjem ili zaobilaženjem prepreka, prisiljeni biti bolji od drugih - rekla je Mia.

Oduševljen prezentitranim projektima, župan Boban je pohvalio rad udruge, mentorice i ravnatelja osnovne škole Bol, poručujući mladim robotičarima da je jedan od temeljnih pravaca razvoja Splitsko-dalmatinske županije upravo digitalizacija javne uprave i cijele županije, potpora start-up-ovima, i okupljanje internetskih stručnjaka oko budućeg IT Centra županije u bivšoj zgradi Varteksa na Splitu 3. -Mi smo iz županije bili spremni i sufinancirati vaš odlazak na Svjetsko prvenstvo u Australiju jer ćete predstavljati svoju udrugu i svoju školu, ali i županiju i cijelu Hrvatsku. Vi ste naš ponos i naći ćemo načina kako rad vaše i vama sličnih udruga i ubuduće podupirati - kazao je župan. 

Na državnom natjecanju u Zagrebu održanom u studenom 2018. godine ekipa Udruge RoboBrač. Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević, osvojila je prvo mjesto. Kao najbolja ekipa u svojoj kategoriji pozvani su od strane Hrvatskog robotičkog saveza da predstavljaju Hrvatsku na svjetskom prvenstvu koje se održava u Australiji.

Ravnatelj škole Bol na Braču, Bartul Bakulić je kazao da radionice robotike pohađa 15-ak učenika uzrasta 12 – 18 godina, od kojih je većina iz Bola, ali ih ima iz Pučišća i Postira, a zainteresiranima iz drugih mjesta je problem prijevoza i dolaska na radionice. Njihov put u Australiju financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a sredstva koja će za rad Udruge Robo Brač dobiti od Županije, koristit će za nabavku potrebne opreme. Ravnatelj je županu Bobanu, uz druge simbolične učeničke darove, uručio bocu maslinovog ulja koje je proizvod njihove učeničke zadruge.