Čileanski ministar obrane u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić i predsjednik Odbora za međunarodnu i međužupanijsku suradnju Ivica Kusić danas su primili izaslanstvo iz Republike Čile, predvođeno tamošnjim ministrom obrane Baldom Petrom Prokuricom. Uz Prokuricu u čileanskom izaslanstvu bili su i veleposlanik Republike Čile u Hrvatskoj Cristian Edgardo Streeter Nebel, šef Kabineta ministra Javier Andres Coompan Corral, brigadir Carlos Alfredo Parra Meier, pukovnik Hector Contreras te bojnik Daniel Sandoval.

"Ministar Prokurica me obavijestio da stanovnici Čilea koji su po porijeklu Hrvati imaju veliki utjecaj u toj zemlji. Veseli nas da su doprinijeli razvoju Republike Čile, a s obzirom na nove tehnologije i IT sektor i danas možemo uspostaviti jako kvalitetne kontakte i gospodarsku suradnju", rekao je župan Blaženko Boban. Izrazio je zadovoljstvo što je dogovorena suradnja na budućem vojnom učilištu, na kojemu će se realizirati razmjene između dviju zemalja. Podsjetio je da je prije 2 godine izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije bilo u Čileu te je županija postavila spomen ploču kapetanu Sapunaru, koja je najjužnije postavljeno obilježje na Zemlji.

"Zajednica potomaka hrvatskoga porijekla čuva hrvatsku tradiciju. Danas smo ostvarili veliki kontakt u vidu približavanja naša 2 naroda. Ostvarili smo i kontakt s hrvatskim ministrom obrane da vojnici iz Čilea dolaze u Hrvatsku i obratno", rekao je čileanski ministar obrane Baldo Petar Prokurica.