E-CITIJENS: ODRŽANA VJEŽBA PROVJERE SPREMNOSTI HITNIH SLUŽBI PRI POTRESU MAGNITUDE 6,1

Posljednja terenska vježba projekta E-CITIJENS održana je jutros u Trilju i temeljila se na polaznoj pretpostavci nastanka potresa magnitude 6,10 po Richteru, s epicentrom 20 kilometara sjeveroistočno od Splita

Simulacija posljedica od potresa, te djelovanje operativnih snaga civilne zaštite je provedena jutros na građevini bivše tvornice „Cetinka“ u Trilju. Vježba se temeljila na polaznoj pretpostavci nastanka potresa magnitude 6,10 po Richteru s epicentrom 20 kilometara sjeveroistočno od grada Splita, hipocentar na dubini 5000 metara.

  • Današnja vježba je održana kako bismo provjerili spremnost sustava civilne zaštite SDŽ i dodatno uvježbali koordinaciju i zapovijedanje na terenu jer je djelovanje više službi u kriznoj situaciji kompleksno. Sudjelovale su sve službe u sustavu zaštite i spašavanja: lokalne dobrovoljne i profesionalne vatrogasne postrojbe sa širega područja Trilja, Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS), Hrvatski crveni križ, Hitna medicinska pomoć, Policijska uprava i Specijalistička postrojba za spašavanje iz ruševina na čelu s Tonćem Rađom. Nakon što je stigla dojava preko centra 112 uz navođenje sumnje da su u urušenom objektu ostale unesrećene osobe, prve su na lokaciju pristigle vatrogasne službe s područja jedinica lokalne uprave. Ograđeno je područje i uslijedilo je osiguravanje urušenog objekta. Nakon što je objekt osiguran ušle su spasilačke ekipe tj. vatrogasci i članovi HGSS-a s potražnim psima koji su locirali unesrećene osobe i uslijedilo je spašavanje. Članovi specijalističke postrojbe za spašavanje iz ruševina su evakuirali jednu osobu iz podrumskih prostorija, dok su drugog unesrećenog pronašli na višim etažama. Prilikom potresa se može očekivati i požar koji nastaje uslijed kidanja električnih instalacija. Zato smo imali i simulaciju požara gdje su vatrogasne snage sa šireg sinjskog područja odradile gašenje kroz obuhvatnu navalu i sa sedam vatrogasnih vozila. – objasnio je Ivan Kovačević Županijski vatrogasni zapovjednik i koordinator vježbe.

U današnjoj vježbi simulirane su i objave građana na društvenim mrežama koje su putem EDSS platforme iz projekta E-CITIJENS, poslužile kao dodatna podrška pri donošenju odluka hitnim službama.

  • Riječ je o semantički obogaćenoj online platformi koja integrira informacije institucionalnih izvora, lokalno postavljenih senzora i objave s društvenih medija. Softver filtrira objavljene sadržaje građana i one relevantne prosljeđuje hitnim službama zajedno s fotografijom, lokacijom i informacijom o vrsti ugroze, kako bi hitne službe mogle bolje planirati raspored snaga na terenu. – rekao je voditelj projekta Ognjen Ćavar iz Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu SDŽ.

Svaka terenska vježba je pokazatelj spremnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite u kojoj se vrednuju postupci u situaciji koja dovodi do ugroze velikog broja građana i velike materijalne štete. Vježba se zasniva na točno zacrtanom scenariju proizašlom na simulaciji događaja uz predviđene parametre sukladno Planu djelovanja civilne zaštite.

  • Iznimno sam zadovoljan odrađenim, pogotovo što smo naglasak stavili na dobrovoljna vatrogasna društva koja su i opremom i ljudstvom dovoljno opremljeni da mogu pomoći lokalnoj zajednici u ovakvoj situaciji. I naravno, kako već dugi niz godina surađujemo i s drugim službama, nije bilo nikakvih problema ni kod zapovijedanja ni pri koordinaciji vježbe spašavanja. – zaključio je Ivan Kovačević, Županijski vatrogasni zapovjednik i koordinator vježbe.

Po završetku vježbe uslijedila je evaluacija stručnih službi te su građanima podijeljeni promotivni pokloni projekta. Projekt E-Citijens ukupne vrijednosti 2.846.100,00 eura financira se u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. - 2020.