Novosti

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara i župan Blaženko Boban uz Dan međunarodnog priznanja RH upriličili primanje za Konzularni zbor i nacionalne manjine

 

Dana 15. siječnja (ponedjeljak) 2018. u prigodi obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i dvadeset godišnjice Mirne reintegracije Istočne Slavonije, u dvorani Splitsko-dalmatinske županije, župan Blaženko Boban i gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara upriličili su zajedničko primanje za članove Konzularnog zbora, predsjednike Vijeća, predstavnike i predsjednike udruga nacionalnih manjina u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

"Ovaj današnji dan bit će zlatnim slovima uklesan u 14-stoljetnu povijest Hrvata - podsjetio je župan na riječi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana izrečene prije 26 godina - a na nama danas je pretočiti te riječi u gospodarski i demografski razvoj Hrvatske, pa i u šortske uspjehe kojima svjedočimo ovih dana na rukometnom prvenstvu Europe. Nadam se jednakoj atmosferi u završnici prvenstva u Zagrebu kakva je bila ovdje u Splitu kako bi ona zlatna slova o kojima je govorio naš prvi predsjednik dobila potvrdu i u zlatu osvojenom na športskom, rukometnom terenu" - istaknuo je u pozdravnoj čestitci župan Blaženko Boban te je podsjetio i na 20-tu godišnjicu mirne reintegracije Slavonije u ustavno-pravni poredak RH.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara je istaknuo današnju "simboličku i ne samo simboličku poruku zajedničkog prijema koji su organizirali grad Split i Splitsko-dalmatinska županija" za konzularni zbor i predstavnike nacionalnih manjina. "Konačno imamo jasnu vertikalu vlasti koja stvara zakonske preduvjete za sigurnost i stabilnost, uvođenje reda u svim područjima života, što je preduvjet novih investicija u gradu Splitu i Dalmaciji".

U ime konzularnog izbora čestitke je uputio Slobodan Aničić, doajen, počasni konzul Kraljevine Švedske u Splitu, a u ime svih predstavnika nacionalnih manjina prigodnim govorom okupljenima je se obratio član Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske, predsjednik Koordinacije Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina SDŽ, predstavnik makedonske nacionalne manjine, Angel Mitrevski. Oni su istaknuli izvrsnu suradnju bez ikakve primjedbe na grad Split i Splitsko-dlamatinsku županiju, suradnju koja može biti primjer svim drugima u Hrvatskoj i šire.

 

Ravnopravnost spolova