Održana radionica u okviru EU projekta Firespill

 

U okviru EU projekta Firespill   u zgradi Županije je održana  radionica  na kojoj su prezentirane aktivnosti projekta, s naglaskom na pilot projekt- izgradnju i opremanje naprednog  trening centra za vatrogastvo i civilnu zaštitu u Vučevici.

Uz Splitsko-dalmatinsku županiju  u projektu sudjeluje 14 partnera iz Italije i Hrvatske,  a vodeći partner je RERA, razvojna agencija Splitsko-dalmatinske županije. Vrijednost projekta je 16.492.799,60 eura, od toga je 4.000.000,00 predviđeno za izgradnju, a  još dodatnih 2.690.000,00 eura je planirano za  opremanje centra.  Predviđeno trajanje  projekta je 33 mjeseca (01. travanj 2020. – 31. prosinac 2022.) Sjedište centra će biti u Vučevici, općini Klis odakle će se koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, seminari za naprednu obuku (prekogranična razmjena znanja), pokazne vježbe spašavanja civila itd.

Uz  prezentaciju projekta na  kojoj se moglo saznati  kako će izgledati i u kojoj je fazi izgradnja centra, raspravljalo se o  budućim obvezama (vježbe, izložbe, konferencije i dr.) koje je potrebno organizirati u okviru aktivnosti projekta. Sastanku su uz djelatnike RERE i Splitsko-dalmatinske županije nazočili čelnici Crvenog križa, Vatrogasne zajednice, Hrvatske gorske službe spašavanja,  Policijske uprave, Područnog ureda civilne zaštite i specijalističkih postrojbi civilne zaštite  u Splitsko-dalmatinskoj županiji.