ODRŽANA ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

U Splitu je 5.lipnja 2006. održana 12.sjednica Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije . Sjednicom je predsjedao Živko Nenadić, predsjednik Županijske skupštine ,a pred vijećnicima se našao Regionalni operativni program Splitsko-dalmatinske županije u daljem tekstu ROP). Po narudžbi Splitsko-dalmatinske županije ovaj važni strategijski dokument izradio je Ekonomski fakultet u Splitu, a vijećnicima ga je predstavila prof.dr.sc. Lidija Petrić, voditeljica projekta. Ona je naglasila kako ROP daje viziju Splitsko-dalmatinske županije kao razvojne, dinamične , otvorene europsko-mediteranske regije. Uvodni dio Programa je analiza postojećeg stanja – prostora, infrastrukture, ljudskih potencijala, gospodarstva i ostalog. Središnji dio ROP-a je sama Strategija. Kako bi naša županija postala otvorena europska mediteranska regija , kako je ROP vidi postavljena su četiri cilja razvoja . Ukratko i pojednostavljeno to su : konkretno, tehnološki – napredno i socio – ekološki održivo gospodarstvo, razvoj u prostoru uz očuvanje i zaštitu okoliša, razvoj ljudskih resursa i kvalitetne institucionalne infrastrukture odnosno razvoj civilnog društva. Naravno dio ROP-a  je proračun odnosno iznos sredstava za financiranje svih predloženih programa, odnosno mjera definiranih temeljem rezultata analize stanja i SWOT analize, a radi se o iznosu oko milijardu i 273 milijuna eura  ( razdoblje 2006.- 2013.godina). Zadnje poglavlje ROP-a bavi se kriterijem odabira projekata.

 

Ispred Kluba vijećnika SDP-a vijećnica Vesna Alač je rekla kako će njihovi vijećnici podržati ROP uz neke primjedbe. Sam ROP , rekla je vijećnica Alač, je plan mjera i želja iz kojih se trebaju roditi konkretni projekti. Važno je operativno dobro tehnički pomoći nerazvijenim te malim gradovima i općinama da naprave dobar program  i dobiju sredstva iz predpristupnih fondova.  ROP ne smije ostati mrtvo slovo na papiru, rekla je Vesna Alač.

Vijećnik Kruno Peronja kazao je kako će ROP sigurno pomoći razvoju Splitsko-dalmatinske županije. Ono što je najbolnije je velika stopa nezaposlenosti te iseljavanje mladih ljudi sa otoka i iz ruralnih područja. Trebamo biti otvorena županija jer smo svojevrsni centar istočne Jadranske obale , biti komunikativni sa učinkovitom modernom administracijom, rekao je Peronja.