Predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić akademiku Ivanu Aralici uručio povelju Splitsko-dalmatinske županije


Predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić danas je u Knjižnici HAZU-a u Zagrebu istaknutom hrvatskom akademiku Ivanu Aralici uručio povelju Splitsko-dalmatinske županije za izuzetan i bogat doprinos na području kulturnog i književnog stvaralaštva.

Tom prilikom Šimundić je istaknuo kako akademik Aralica, iako nije rodom iz Splitsko-dalmatinske županije, u svojim djelima govori i o njoj, primjerice o Sinju, Imotskom, Trogiru i Splitu. 

Akademik Aralica kazao je da ga ova povelja čini bliskijim Splitu, a prisjetio se i svog književnog rada i istaknuo da nikad nije težio afirmirati se izvan hrvatskog jezika, iako su mu djela prevedena i na strane jezike. „Sebe vidim kao ložača tinjajuće vatre jednog nacionalnog perioda“, rekao je Aralica.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Velimir Neidhardt podsjetio je da je ovo već treća svečanost ove godine u Hrvatskoj akademiji na kojoj se akademiku Aralici uručuje priznanje, nakon što je u lipnju dobio počasni doktorat Sveučilišta u Mostaru, a u rujnu Zlatnu plaketu Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. u suradnji s drugim udrugama proizašlima iz Domovinskog rata. „Mi smo ponosni na našeg doajena hrvatske književnosti i Razreda za književnost HAZU, na našeg akademika Aralicu, i uvijek smo radosni i čast nam je biti domaćin svečanostima kojima mu Hrvatska iskazuje počast“, kazao je akademik Neidhardt.

Na svečanosti je govorio i potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader koji je akademiku Aralici zahvalio na svemu što je učinio za hrvatski narod, hrvatsku samostalnost i hrvatsko domoljublje.

Svečanosti nazočili i potpredsjednici HAZU akademik Davor Miličić i akademik Frano Parać te glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar.