U SINJU OTVOREN 17. SAJAM PRŠUTA: Od prvog sajma proizvodnja pršuta se povećala 20 puta


U Sinju je otvoren 17. Nacionalni sajam pršuta i suhomesnatih proizvoda, koji se održava danas i sutra u organizaciji Poduzetničkoga centra Sinj. Župan Blaženko Boban naglasio je kako je sinjski sajam pršuta pun pogodak jer se održava u srcu Zagore. „Ovo je sajam koji ima i edukacijski dio. Zbog toga zahvaljujem gospođi Ani Barać, koja je lokomotiva ovoga sajma. Moram naglasiti važnost edukacije na ovakvim vrstama događaja jer moramo ići u korak s novim tehnologijama. Naši ljudi imaju srce, hrabrost i želju, a potreban je i segment edukacije kako bismo stočarstvo podignuli na jednu puno veću razinu“, izjavio je župan.

Direktorica Poduzetničkog centra Sinj Ana Barać rekla je kako je zadovoljna odazivom na ovogodišnji sajam, ističući kako se posljednjih godina bilježi povećan broj proizvođača pršuta. „Od prvog sajma do danas proizvodnja se povećala više od 20 puta. Posebno se to odnosi na male OPG-ove koji svoj život vide na selu, a samim time svojim obiteljima proizvodnjom pršuta mogu osigurati egzistenciju“, kazala je Barać.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Split Joze Tomaš rekao je da je ovaj sajam dobra najava predstojeće turističke sezone. „Siguran sam da će upravo ova priča biti doista pravi početak turističke sezone. Upravo ćemo na završetku sajma zbrojiti rezultate proizvođača pršuta te doznati koliko su oni uspjeli ugovoriti svojih proizvoda prema hotelskim kućama. To će biti pravi znak i pravo osjetilo početka turističke sezone“, zaključio je Tomaš.

Na sajmu sudjeluju proizvođači pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda, predstavnici mesne industrije, udruga proizvođača, obiteljskih gospodarstva koja se bave uzgojem svinja i proizvodnjom pršuta te trgovačkih lanaca, hotelijera i ugostitelja.