Novosti

Veleposlanik Kraljevine Belgije prvi put službeno u Županiji

Župan Blaženko Boban, predsjednik županijske Skupštine Petroslav Sapunar i pročelnik UO za gospodarstvo Anđelko Katavić danas (utorak) su u nastupni posjet u županiji primili veleposlanika Kraljevine Belgije NJ. E. Philipa Benoita. S veleposlanikom u pratnji je bio Antonio Garcia Postigo, ataše za gospodarstvo u belgijskom veleposlanstvu.

Župan Boban je izrazio dobrodošlicu gostima, pohvalivši u uvodnom dijelu sastanka izvrsne veleposlanikove fotografije iz različitih dijelova naše Županije i cijele Hrvatske.

- Do sada je suradnja naše županije s Kraljevinom Belgijom bila uglavnom na sportskom planu - kazao je župan, navodeći imena više nogometaša, koji su igrali ili još uvijek igraju za belgijske klubove, i koji su bili svojevrsni veleposlanici Hrvatske u Belgiji i Belgije u Hrvatskoj. 

- Više je područja na kojima možemo unaprijediti suradnju - kazao je župan, istaknuvši u početku županijske Centre izvrsnosti iz matematike, informatike i novih tehnologija - koji se mogu povezati sa Sveučilištima u Belgiji i s gospodarstvenicima. Radovala bi me razmjena iskustava na tom području kao i moguća razmjena studenata sa splitskog Sveučilišta i renomiranih belgijskih sveučilišta. Župan je kazao da ga raduje što je tu i savjetnik za gospodarstvo u veleposlanstvu, kojega je uputio na mogućnost suradnje s brojnim poslovnim zonama na području županije kao i sa poduzetnicima koji imaju što ponuditi na belgijskom tržištu.

Veleposlanik Benoit je zahvalio na srdačnom prijemu, rekavši da je prvi put bio u Splitu prije petanestak godina kao turist i da je istina da voli lijepu fotografiju i da ima bezbroj zabilježenih lijepih uspomena iz Splita i županije. Veleposlanik je najavio kroz 5-6 mjeseci otvaranje počasnog konzulata Kraljevine Belgije u Splitu zbog sve većeg dolaska belgijskih turista kao i radi boljeg povezivanja različitih privrednih subjekata iz Belgije s gospodarstvenicima u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Župan Boban i veleposlanik Benoit su na kraju prijema razmijenili prigodne darove.

Ravnopravnost spolova