Novosti

Žestoki radovi u kamenom "živcu" Vučevice - Izgradnja Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva

Radovi na izgradnji najvećeg trening centra za vatrogasce u ovom dijelu Europe - Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, u punom su jeku nakon što je njihov svečani početak obilježen 30. lipnja 2021. godine u prisutnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i brojnih drugih gostiju.

Prema riječima Anđelka Jankovića, direktora tvrtke Dom Commerce d.o.o. iz Podstrane, izvođača radova, trenutno se radi na pripremama gradilišta.

- U dalmatinskom kršu radi se široki iskop u funkciji izrade glavnog objekta i izgradnje pristupne prometnice. Žestoki radovi u kamenom "živcu", pojasnio jeJanković i dodao kako se u drugoj polovini kolovoza očekuje betoniranje.

Izgradnja Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici(općina Klis) sufinancira se bespovratnim sredstvima u okviru projekta FIRESPILL u sklopu prekograničnog programa INTERREG Italija - Hrvatska.  Započeti radovi predstavljaju početak realizacije1. faze projekta koji obuhvaća izgradnju zgrada A i D te pristupnih prometnica čija vrijednost iznosi 35.944.999,10 milijuna kuna bez PDV-a (odnosno 44.931.248,88 s PDV-om).

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva bit će centar za naprednu obuku vatrogasnih snaga i civilne zaštite te će se s tog mjesta koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća. Predviđena je izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, održavanje seminara za naprednu obuku (prekogranična razmjena znanja), pokaznih vježbi spašavanja civila i sl. Središte će imati ispostavu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u Kuli Norinskoj čija je svrha također prevencija od požara i ostalih opasnosti na području doline Neretve i okolice. Ova će dva središta u Hrvatskoj uspostaviti trajnu prekograničnu suradnju s Trening-parkom Belvedere di Fabriano (regija Marche) u Italiji koji će svoju infrastrukturu također unaprijediti iz projekta FIRESPILL.

Ravnopravnost spolova