U županiji potpisani ugovori iz Programa "Zaželi"

Danas je u zgradi Splitsko-dalmatinske županije, župan Blaženko Boban bio domaćin potpisivanju i uručivanju ugovora za program Ministarstva rada i socijalne skrbi “Zaželi – program zapošljavanja žena”. Program je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a potpisano je devet ugovora s gradovima, općinama i udrugama s područja Splitsko-dalmatinske županije.

Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnika Splita, je u pozdravnoj riječi istaknula: - Zadovoljstvo mi je što danas ovdje mogu podijeliti s vama svoje iskustvo jer smo i mi prije nekoliko mjeseci u gradu Splitu potpisali Ugovor koji će danas vama biti uručen i kojim otvarate vrata za zapošljavanje žena u vašoj zajednici. U ovom trenutku 50 žena je u gradu Splitu angažirano za 229 korisnika. Vjerujem da će ministarstvo i u budućnosti nastaviti s ovakvim primjerima zapošljavanja za ovakve socijalne projekte.

Župan Blaženko Boban, domaćin današnjeg potpisivanja ugovora, je podsjetio sviju kako je još kao saborski zastupnik intenzivno radio na promicanju upravo ovoga Programa: -Danas prije svega želim pozdraviti Udruge i ljude koji daju toliko vlastitog angažmana, kroz svoje slobodno vrijeme, najčešće volonterski, jer su upravo oni ti koji su zaslužili najviše naše pažnje uloživši toliko truda da kroz ove prijave programa Zaželi aktiviraju dodatno žene koje su spremne pomagati potrebitima. Veliki sam pobornik ovog programa i projekta na razini cijele Hrvatske, te mi je danas još draže kada vidim da je ovaj program toliko zaživio među korisnicima - kazao je župan Boban, te dodao: -Rezultat je takav da će ove godine na području naše županije biti potpisano preko 105 milijuna kuna vrijednosti Ugovora kroz ovaj program. Po tome smo treća županija u Hrvatskoj i to me dodatno veseli jer je ovaj program zaživio točno tamo gdje treba, potrebitim korisnicima i još potrebitijim udrugama kao i lokalnim zajednicama koje će na neki način skrbiti o svojim starijim i nemoćnim.

Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je izrazio zadovoljstvo što su on i njegovi suradnici iz Zavoda "u suradnji s ministarstvom sudjelovali kao sukreatori ovog programa čija visina u novčanom smislu je negdje oko milijardu kuna. Ciljevi koje želimo postići ovim programom jest zapošljavanje žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Praćenje izvršenja ovog programa pokazuje njegovu izuzetnu uspješnost na prostorima Slavonije i Dalmacije.

Na koncu se svima obratio ministar rada i mirovinskog sustava, Marko Pavić: Zadovoljstvo mi je danas biti u Splitu gdje potpisujemo jedan paket Ugovora od preko 32 milijuna kuna za Splitsko dalmatinsku županiju. Ovim Ugovorima koje potpisujemo osigurali smo zapošljavanje za 5000 žena a do kraja godine planiramo potpisati Ugovore koji bi zaposlili još 2000 žena. Ukupno bi se one skrbile o 35000 starijih kućanstava. Koristim priliku zahvaliti se županu Bobanu jer je i svojim osobnim angažmanom zaslužan što smo danas ovdje, da je Splitsko dalmatinska županija osigurala ukupno 105 milijuna kuna iz programa Zaželi, te ću, nadam se, zajedno sa županom u dogledno vrijeme obići većinu mjesta u kojima će se ovaj program realizirati.

Nazivi projekata i potpisnici ugovora: projekt Zaželi posao na području Grada Omiša – Grad Omiš, vrijedan 4.957.640 kuna; Program zapošljavanja žena sa područja Grada Vrlike – Grad Vrlika, vrijedan 3.854.41 kuna; projekt Mi Uspjeti Ćemo (MUĆ) – Općina Muć, vrijedan 3.336.262,45 kuna, projekt Pružam ti ruku – Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Makarska, vrijedan 2.103.036,10 kuna; projekt Zaželi promjenu! – Udruga tjelesnih invalida TOMS iz Trogira, vrijedan 4.125.973 kuna; projekt Prilika za rad – Općina Klis, vrijedan 4.941.993 kn; projekt Zaželi – ostvari – Općina Podbablje, vrijedan 1.794.30o kuna;  projekt Zaželi – osnaži sebe i druge – Udruga osoba s invaliditetom "Agape" Omiš, vrijedan 6.003.745 kuna; te projekt Zaželi u Lokvičićima – Općina Lokvičići, vrijedan 1.004.354 kuna.

Uz ministra Pavića, saborske zastupnike Petra Škorića i Antu Bačića, ravnatelja Zavoda za zapošljavanje Lončara, župana Bobana, i zamjenicu gradonačelnika grad Splita Jelenu Hrgović Tomaš, današnjem potpisivanju ugovora nazočili su i : Kata Gojević, glavna tajnica Kabineta ministra Pavića i Renata Škalabrin te djelatnice Ministarstva Vanja Oremuš, Jelena Galic i Martina Andrijević.