Ministar Marko Pavić potpisao ugovore vrijedne 66 milijuna kuna, od toga 55 milijuna za KBC i 11 za energetsku obnovu županijskih školskih i športskih objekata

U okviru radnog posjeta Splitsko-dalmatinskoj županiji ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije mr.sc. Marko Pavić potpisao je danas, 24. listopada 2019., Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt „Regionalni transfuzijski centar KBC Split“ vrijedan više od 54,3 milijuna kuna. Na potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava KBC-u Split sudjelovao je i ministar zdravstva prof.dr.sc. Milan Kujundžić.
 
Ministar Pavić je nakon toga, u večernjim satima, potpisao devet novih ugovora iz Programa sufinanciranja EU projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

U Županiji je gradonačelnik Grada Splita Andro Krstulović Opara pozdravio kolege gradonačelnike, zamjenicu gradonačelnika, načelnike, ravnatelje škola, župana sa suradnicima i ministra Pavića, kojima je zahvalio na ovako lijepom i značajnom događaju za Grad Split i Splitsko-dalmatinsku županiju.

Župan Blaženko Boban je govorio više o svakom projektu, istaknuvši izvrstan rad županijskih službi i svih koji su radili na pripremi dokumentacije. Podsjetio je uvodno kako je Županija već ranije obnovila 6 školskih objekata te je izrazio nadu da će, ako se nastavi raditi ovakvim ritmom, kroz 3 -4 godine Županija uspjeti energetski obnoviti sve školske objekte i domove kojima upravlja, na području cijele Županije. -Posebno me raduju potpisi na ugovorima o izgradnjii dva reciklažna dvorišta, te koristim prigodu čestitati načelniku općine Dugopolje i gradonačelniku Trogira, koji su primjer svim drugim čelnicima lokalne samouprave kako se može kada se hoće, kada se vrijedno radi u svim segmentima složenog procesa gospodarenja otpadom na području svoje općine ili grada - kazao je župan te je pohvalio i sve ravnatelje škola koji su danas potpisali ove vrijedne ugovore, i na koncu zahvalio ministru Paviću na izvrsnoj suradnji i dok je obnašao dužnost ministra rada i socijalne skrbi i danas, kada je ministar Regionalnog razvoja i EU fondova. - Ukupna vrijednost večeras potpisanih ugovora u Županiji je 21,4 milijuna kuna, od čega iz EU fondova 8,1 milijuna kuna, sredstva SDŽ sa decentraliziranim sredstvima iz Ministarstva znanosti oko 5, 5 milijuna kuna, te ostatak iz Fonda sredstava MRREUF - kazao je župan.

Ministar RREU fondova, Marko Pavić se, kao i župan Boban ispričao novinarima za "večernju" smjenu te im je zahvalio što pokazuju interes za ovako vrijedne projekte i rad svih razina vlasti, od lokalne preko regionalne samouprave do središnje vlasti. - Vlada je iskoristivost EU fondova podigla stopu ugovaranja EU sredstava s nekih 9 % na skoro 80 %, te je osigurala 300 milijuna kuna (u prethodnom Proračunu 200 milijuna) za ovakve projekte, od čega smo danas potpisali ugovore vrijedne 66 milijuna kuna. Splitsko-dalmatinska županija je ukupno povukla 3,5 milijarde kuna EU sredstava, što se vidi od ulaska u zračnu luku Resnik kod Splita, do Studentskog centra, osnovnih i srednjih škola, športskih objekata i brojnih drugih infrastrukturnih projekata. Župan je najbolje sažeo učinke ovakovog pristupa i rada brojnih vrijednih suradnika na svim razinama. Stoga čestitam županu, gradonačelnicima i načelnicima te svima koji su dali svoj doprinos za ovakve uspjehe u povlačenju EU sredstava. Na ovaj način omogućujemo bolji, kvalitetniji život našim građanima i stvaramo uvjete za privlačenje novih investicija - kazao je vidno zadovoljan ministar Pavić.

 Popis potpisanih ugovora:
 
1.   Općina Dugopolje, Reciklažno dvorište Dugopolje, 318.455,89 kn
2.   Grad Trogir, Izgradnja reciklažnog dvorišta u Gradu Trogiru, 395.504,16 kn
3.   Grad Makarska, Energetska obnova zgrade Podtribinskog prostora glavnog terena Gradskog sportskog centra Makarska na adresi Franjevački put 2, 1.028.767,88 kn
4.   Učenički dom Split, Energetska obnova zgrade Učeničkog doma Split,1.315.000,62 kn
5.   Grad Vis, Energetska obnova zgrade OŠ Vis i SŠ Antun Matijašević Karamaneo u Visu, 1.862.493,58 kn
6.   Srednja tehnička prometna škola, Split   Energetska obnova zgrade Srednje tehničke prometne škole, 1.843.905,60, kn
7.  Energetska obnova zgrade Obrtničko-industrijske škole u Imotskom, 2.431.607,05 kn
8.  Energetska obnova zgrade OŠ Ivana Lovrića - PŠ Radošić na adresi Radošić, Sinj, 236.433,24 kn
9.  Energetska obnova zgrade OŠ Ivana Mažuranića, Obrovac Sinjski, 1.578.430,12 kn

Ugovore su, u ime gradova, općina i škola, potpisali: Perica Bosančić, načelnik općine Dugopolje, zamjenica gradonačelnika Trogira, Mladen Kamenjarin, ravnatelj Učeničkog doma u Splitu, gradonačelnik grada Visa, Ivo Radica, i ravnatelji: Srednje tehničke prometne škole iz Splita, Josip Balić, Obrtničko-industrijske škole iz Imotskog, Nediljko Biočić, Vranko Perković, ravnatelj OŠ Ivana Lovrića iz Sinja, te Tomislav Budimir, ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića iz Obrovca Sinjskog.