Na Hvaru svečano proslavljena 150. obljetnica organiziranog turizma

 

Danas je svečanim podizanjem zastave na hvarskoj rivi započela središnja proslava 150. obljetnice organiziranoga turizma. Proslava se u Hvaru održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović. Uz čelnike grada Hvara i drugih uzvanika s otoka, u Hvaru su boravili ministar turizma Gari Cappelli, državni tajnik Tonči Glavina župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, direktor TZ SDŽ Joško Stella i brojni drugi gosti i uzvanici.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je Hvar perjanica hrvatskog turizma. – Nije ovo samo proslava 150 godina turizma u Hvaru, nego u županiji i šire. Higijeničarsko društvo bilo je među prvim na našim prostorima koje se organiziralo u svrhu turizma. To se održalo do danas. Kada smo nedavno na Hvaru imali zajednički sastanak načelnika i gradonačelnika otoka Hvara, imali su zajednički stav oko nekoliko projekata koji su jako bitni za njih, ali i za poveznicu s kopnom poput prometnice za Sućuraj. Ta točka je ušla u program Vlade, što je prihvaćeno u Splitu 4. svibnja. Za mjesec dana planiramo sastanak svih (grado)načelnika SD županije. Što se tiče vodoopskrbe otoka, Hrvatske vode trenutno projektiraju petu cijev prema otoku Braču i očekujem da ćemo nakon sezone krenuti u intenzivne pregovore s Hrvatskim vodama kako bi iduću sezonu dočekali spremniji što se tiče vodoopskrbe – kazao nam je župan.

Joško Stella, direktor TZ SDŽ kaže da je ovo velik događaj ha turizam Hvara i Dalmacije. – Hvar je brend turizma naše županije. Naša TZ pomaže ne samo gradu Hvaru nego cijelu otoku. Primjerice, zadnji tjedan tu je boravilo 12 novinara koji su boravili na projektu cikloturizma i imali su odlične dojmove. Bilo je puno aktivnosti u predsezoni. Novinari su došli iz svih krajeva Europe. Impresije su bile odlične. Osim što smo doveli novinare u Dalmaciji i nakon što su im impresije bile odlične, sada imamo upite samostalnih novinara o tome da i oni dođu i ponove takve ture. Izrazito smo uspješni u tom segmentu. Osobito ih je oduševila autohtona spiza Zagore – arambašići, poljički soparnik i sl.

Ministar Cappelli naglasio je da otoci znače bogatstvo Hrvatske. – Otoci su dodana vrijednost hrvatskom turizmu. Otok Hvar je u svih 150 godina bio promicatelj hrvatskog turizma. Ovaj njegov razvoj i ove godine govori da će Hrvatska imati sjajan turizam. Čestitam Hvaru na svim dostignućima, a sve ćemo potvrditi u listopadu kada ćemo u Hvaru održati sjednicu Vlade i gdje ćemo još jednom imati priliku govoriti o turizmu jer će se na Hvaru održati Dani hrvatskog turizma.

Nakon službenog dijela podizanja zastave gradonačelnik Novak je komentirao proslavu ove značajne obljetnice: – Hvar uvijek ide u najboljem smjeru. Uvijek ćemo napraviti ono najbolje, da svi budemo zadovoljni i građani našeg grada i njihovi gosti. Moramo se prilagođavati budućnosti, držati se sadašnjosti i pokušavati raditi “koridor” prema onom smjeru koji nama odgovara. Cilj je zadovoljni gosti u gradu Hvaru. Što se tiče zdravstvenog turizma, u pripremi je dokumentacija za izgradnju zdravstvenog centra. Čekamo sjednicu Vlade da nam odobri pojedine stvari, a baš kao i zdravstveni, nadamo se da ćemo napraviti i sportski centar. Vrhunac proslave bit će u studenom kada će se u Hvaru održati Dani hrvatskog turizma. Ono što nam je bitno je održavanje sjednice Vlade RH u Hvaru na temu Zakona o otocima, kazao je gradonačelnik Hvara Rikardo Novak.