Search

Natječaj

7. rujna 2020.

Iz energetski obnovljene područne škole u Radošiću kod Sinja župan Boban uputio poruku prvašićima i svim učenicima u SD županiji

Prigodnom svečanosti održanoj u Područnoj školi Radošić koja djeluje u sastavu OŠ Ivana Lovrića u Sinju, danas je obilježen početak školske godine i završetak energetske obnove te škole, te još četiri odgojno obrazovne ustanove na području Splitsko-dalmatinske županije. Projekt je to ukupne vrijednosti 21.451.955,57 kuna, od čega 8.763.107,75 kuna čine bespovratna sredstva Europske unije, 7.303.951,36 kuna sredstva MRRFEU i 5.384.896,46 kuna sredstva Splitsko-dalmatinske županije.

Na sinjskom području obnovljene su OŠ Ivan Mažuranić (Obrovac Sinjski) za koju je izdvojeno 4.508.130,10 kuna, uz EU sufinaciranje projekta 1.783.681,99 kuna i OŠ Ivan Lovrić - Područna škola Radošić čija je energetska obnova iznosila 684.203,05 kuna uz EU sufinaciranje projekta 262.622,65 kuna. Time su ostvarene uštede toplinske energije od 64% (OŠ Ivana Mažuranića) do čak 89% (PŠ Radošić) dosadašnjih troškova za grijanje/hlađenje.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban poslao poruku svoj djeci Splitsko-dalmatinske županije, koja u vrijeme pandemije kreću u prvi razred, ali i svim ostalim učenicima, nastavnicima i roditeljima u ovom izazovnom vremenu.

- Svoj djeci, poglavito prvašićima, kojih je ove godine oko 4.300, želim sretno, nasmiješeno školovanje u okruženju svojih prijatelja, učitelja i obitelji. Neka stariji vode računa o njima, a oni neka se odgovorno ponašaju kako bi sačuvali svoje roditelje, djedove i bake. Želimo da svi kroz ovo razdoblje prođemo što bezbolnije i lakše, da djeci stavimo osmjeh na lice i pokažemo da je to isto sastavni dio života i da on nije samo bezbrižna igra. I zato danas, ovdje u Radošiću, obilježavamo početak školske godine i završetak energetske obnove pet škola s područja Splitsko-dalmatinske županije, projekta vrijednog 21,5 milijuna kuna. Do sada je ukupno obnovljeno 14 škola, ali mi idemo dalje i već imamo u planu energetsku obnovu novih 12 škola čime pokazujemo koliko je bitno štititi energiju i čuvati okoliš. To mora biti sastavni dio obrazovnog sustava, poručio je župan Boban i zahvalio gradonačelnici Sinja Kristini Križanac što Sinj ove godine prvi put školuje jedan razred budućih medicinskih sestara i tehničara te je osigurao cjelodnevni boravak u jednoj osnovnoj školi.

Vranko Perković, ravnatelj OŠ Ivana Lovrića u čijem sastavu je i Područna škola Radošić izrazio je zadovoljstvo novim uvjetima u kojima će ubuduće raditi učenici i nastavnici te škole.

- Nadam se da će energetska obnova ove škole dodatno unaprijediti kvalitetu rada u našoj školi i ostvariti značajne uštede energije. Svim učenicima i roditeljima želim sretan početak školske godine koja se odvija u ovim otežanim okolnostima. Nadamo se da će županija i ubuduće izlaziti u susret i imati razumijevanja za naše potrebe te pronaći sredstva za financiranje ovakvih hvale vrijednih projekata.

Zadovoljstvo renoviranom školom u novom ruhu izrazio je i učenik 3. razreda PŠ Radošić Teo Vučak.

- Roditelji su mi rekli da budem dobar ove godine, da prođem razred s 5.0 i da se zabavljam. Bolje mi je u školi nego online nastava zato jer mogu vidjeti prijatelje. Ove godine mi je još bolje nego prošle jer sam dobio novog prijatelja i jer se škola renovirala, kazao je trećašić Teo.

Gradonačelnica Sinja Kristina Križanac kazala je kako ju veseli energetska obnova škola kao i svako ulaganje u povećanje standarda grada Sinja i njegovih stanovnika.

- Ovo je još samo jedan dokaz koliko je važno da naša županija brine o nerazvijenim područjima. Stoga ovaj projekt ne samo da ima učinak energetske obnove, nego i pokazuje koliko naša županija ulaže na naše područje. Vjerujem da ćemo i ubuduće biti dobar partner našoj županiji, poručila je Križanac.

Pročelnik UO za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić ovom prigodom se osvrnuo na otežane uvjete rada učenika i nastavnika u vrijeme pandemije virusa COVID-19 kazavši kako se u školama na području SDŽ slijede svi propisani protokoli. U nekim školama je osigurana socijalna distanca, u nekima se nastava odvija s maskama na licu, dok je Osnovna škola fra Pavla Vučkovića u Sinju trenutno zatvorena jer je dio zaposlenika u samoizolaciji zbog jednog nastavnika pozitivnog na COVID infekciju. - Očekujem da ta izolacija završi u petak i ako ne gude daljnjeg širenja virusa, škola će se vratiti u odgovarajući model funkcioniranja. Što se ostalih škola tiče, sve ovisi o daljnjem razvoju situacije. Škole su na to spremne, a i dobile su suglasnost resornog ministarstva za zapošljavanje dodatnog broja spremačica na određeno, a negdje i na neodređeno vrijeme, pojasnio je Đonlić.

Pored dviju osnovnih škola na sinjskom području, OŠ Ivana Mažuranića u Obrovcu Sinjskom i Područne škole Radošić, uz sufinanciranje iz fondove Europske unije obnovljena je Obrtničko-industrijska škola Imotski, Srednja tehnička prometna škola Split i Učenički dom Split. Prema projektnoj dokumentaciji, najviše, sedam (7) milijuna kuna, izdvojeno je za energetsku obnovu zgrade srednjih škola u Imotskom u kojoj djeluju, Obrtničko-industrijska škola, Ekonomska škola, Tehnička škola i Gimnazija dr. Mate Ujevića. Slijede Srednja tehnička prometna škola Split sa 5.306.928,75 kuna, OŠ Ivan Mažuranić (Obrovac Sinjski) sa 4.508.130,10 kuna, Učenički dom Split s 3.902.042,00 kuna i OŠ Ivan Lovrić - Područna škola Radošić sa 68.203,05 kuna.