"Ostavila sam ovdje dio srca" - veleposlanica Države Izrael Nj. E. Zina Kalay Kleitman u oproštajnom posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji

Nakon nešto više od četiri godine provedene u Republici Hrvatskoj, krajem ove godine veleposlanica Države Izrael Nj. E. Zina Kalay Kleitman odlazi iz Hrvatske, te je danas došla u posjet Splitsko-dalmatinskoj županiji, zahvaliti županu Blaženku Bobanu za izvrsnu suradnju.

- Sjećam se dobro našega prvog susreta kada ste kazali da niste došli samo protokolarno nego da želite nešto konkretno raditi u ovoj najljepšoj županiji u Hrvatskoj. Danas mogu posvjedočiti kako smo imali ne samo izvrsnu suradnju Splitsko-dalmatinske županije i Republike Hrvatske s Državom Izrael, nego mogu kazati da se opraštam od Vas kao drage prijateljice. Jer je Vaš profesionalni pristup poslu i konkretan izbor područja na kojima možemo odmah djelovati, na neki način odredio i moje prioritete, odmah po izboru za župana Splitsko-dalmatinske županije - kazao je u uvodnoj riječi župan Boban. - Uz vaš konkretan angažman, sudjelovao sam na Kongresu o navodnjavanju u Tel Avivu, nakon čega je uslijedila i Vaša donacij sustava za navodnjavanje našoj Srednjoj poljoprivrednoj školi u Kaštelima. Podsjetit ću i na zajedničku uspješnu organizaciju Dana Izraelskog filma u Splitu, a posebno bih zahvalio na svemu što ste učinili za projekt po kojemu je naša županija danas prepoznatljiva u cijeloj Hrvatskoj. Centre izvrsnosti smo uspostavili po modelu Države Izrael i Vašeg Ministarstva, a u Split ste nam doveli i Etaya Benovicha, ravnatelja izraelskog Centra izvrsnosti u obrazovanju, kao i Nadlera Menachema, iz Odjela za nadarene i izvrsne učenike izraelskog Ministarstva obrazovanja - podjetio je župan veleposlanicu i novinare na početak plodonosne suradnje, te je kazao da se ove godine prijavilo skoro tisuću učenika u 4 (neki su integrirani), zapravo 6 Centara izvrsnosti koje je županija dosad pokrenula. Zbog svega toga župan je uz prigodne poklone veleposlanici iskazao profesionalnu i osobnu zahvalu, uz nadu da će i s novim veleposlanikom Države Izrael imati jednako dobru suradnju.

- Ostajem još samo mjesec dana, ali je toliko poslova i zadataka preda mnom da ne stignem ni razmišljati o samom odlasku, odnosno povratku u Izrael - kazala je veleposlanica Kalay Kleitman, te je pokazujući kako je svladala hrvatski jezik, rekla da je "tužno" najbolja riječ koja bi mogla opisati ovakve rastanke. - Ostavila sam ovdje dio srca, dio svoje osobnosti, jer sam uz profesionalno obavljanje posla, upoznala brojne drage ljude i posjetila mnoga mjesta izvan onih područja koja nazivamo turističkim destinacijama. Upoznat ću i novoga veleposlanika s važnošću Splitsko-dalmatinske županije u Republici Hrvatskoj, te sam sigurna u nastavak ove izvrsne suradnje kao županije tako i Republike Hrvatske s Državom Izrael. Sigurna sam samo da ću, gdjegod bil i štogod radila u budućnosti, nastaviti s velikim zanimanjem pratiti što se događa ovdje - kazala je veleposlanica te još jednom zahvalila županu Bobanu i predsjedniku županijske Skupštine Petroslavu Sapunaru, koji se također biranim riječima oprostio od veleposlanice i poželio joj da u Izrael ponese najljepše uspomene na našu Županiju.