Otvoreni radovi na rekonstrukciji županijske ceste kroz Krušvar u općini Dicmo

Današnjom svečanošću započeti su radovi na rekonstrukciji županijske ceste kroz Krušvar koja se nalazi na području Općine Dicmo. Svečanosti su nazočili i radove otvorili župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i ravnatelj Županijske uprave za ceste Split Petar Škorić, s predstavnicima izvođača, tvrtke Strabag. Otvorenje je izvršeno na samome križanju ŽC 6146 Krušvar i ŽC 6260 Dugopolje-Bisko, na lokaciji na kojoj će se  nakon završetka radova nalaziti rotor.

Župan Blaženko Boban je s neskrivenim zadovoljstvom govorio o demogarfskim mjerama Splitsko-dalmatinske županije, među kojima svakako vidi i ove infrastrukturne, cestovne radove u funkciji zadržavanja mladih obitelji i stavaranja boljih uvjeta za eventualne nove investicije, poglavito u rubnim područjima županije: -Poznato vam je da su naše, županijske ceste rekonstruirale dionicu ove ceste, odavde od Krušvara do iza Biska, koja je usitinu bila problematična. Uz to smo, početkom prošle školske godine 2018/19. obnovili područnu školu ovdje u Krušvaru, nakon čega smo imali primjedbe pojedinaca zašto ulažemo tamo gdje nema djece, ili ih je iz godine u godinu manje, kao da bacamo novac. Veći broj upisane djece u ovu školu ove godine u odnosu na prethodnu je najbolji odgovor na takve upite - kazao je župan, te je o konkretnim radovima kazao: -Prometnica će u dužini 1,7 km, širine 5,5 m (sada oko 4 m), biti u cijelosti rekonstruirana, sa svim potrebnim predradnjama u funkciji odvoda vode, polaganja i izgradnje elektrifikacije duž ceste. Vrijednost radova je u pripremi iznosila 800 tisuća kuna, a sama izvedba će nas koštati 3,5 milijuna kuna, možda 4, sa svim spomenutim drugim zahvatima. Nadam se kako će mještani Krušvara i svi drugi koji se budu vozili ovom prometnicom prema Dicmu i Dugopolju, biti zadovoljni nakon dovršetka radova, prije početka iduće turističke sezone - kazao je župan i pohvalio projektante i izvođače radova te upravu ŽUC-a na čelu s ravnateljem poduzeća, Petrom Škorićem.

Ravnatelj ove uspješne županijske tvrtke, Petar Škorić je kazao kako je prethodnih godina ŽUC Split rekonstruirao županijsku cestu ŽC 6121 Dicmo – Prisoje i dio županijske ceste ŽC 6280 Dicmo – Bisko, te je objasnio razloge radova koji su danas otvoreni: -Cesta ŽC 6146, koja se nalazi između navedenih, je zbog nedovoljne širine i nepovoljne geometrije zahtijevala rekonstrukciju. Županijska uprava za ceste Split je provela sve potrebne radnje kako radovi mogli započeti – ishođena je građevinska dozvola, riješeni su imovinsko-pravni odnosi za otkup zemljišta i proveden je javni natječaj za izvođenje radova. Rekonstrukcijom je predviđena i izrada oborinske odvodnje ceste, a križanje s cestom za Bisko riješeno je u obliku rotora. Također je predviđena i nova prometna signalizacija - kazao je Škorić navodeći tehnićke detalje o cesti, zahvaljujući na kraju obraćanja novinarima, projektantu ceste Mići Jakovčeviću, nadzornoj tvrtki Vita i STRABAG-u kao izvođaču radova.

Završetkom radova žitelji ovog kraja imat će novu i modernu prometnicu koja će jamčiti sigurniji i bolji promet. Sam početak radova rekonstrukcije ove prometnice i sva dosadašnja ulaganja pokazuju kako Županijska uprava za ceste Split, zajedno sa Splitsko-dalmatinskom županijom brine o ovom kraju i svim njegovim stanovnicima. Škorić je novinarima podijelio radni materijal sa svim projektima dovršenim 2019. godine kao i s planiranim projektima ŽUC-a Split za 2020. godinu, iz čega izdavajamo izgradnju ceste Pučišća - Povlja, koja će se graditi značajnim sredstvima iz EU fondova (oko 50 milijuna kuna), te nastavak radova na cestama oko Vrlike i Vrgorca (Vrgorac - Štilja, kružni tok u gradu Vrgorcu). Najavio je Škorić i nastavak radova na cesti prema Ričicama kod Imotskoga, te projektiranje, odnosno pripremu projekata za financiranje EU sredstvima na otocima Šolti, Hvaru i Čiovu, o čemu će biti više riječi kada projekti budud dovršeni. Zbog svega toga, zbog ravnomjernog razvoja svih krajeva županije, u proračunu SDŽ za 2020. godine je planirano gotovo 160 milijuna kuna za rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih cesta.

Na kraju je županu Bobanu i ravnatelju Škoriću zahvalio načelnik općine Dicmo, Ivan Maretić, ističući dugogodišnju izvrsnu suradnju sa Županijom i ŽUC-om Split, koja je rezultirala većim brojem investitora u poslovnoj zoni Dicmo, zadržavanjem mnogih mladih obitelji, i očekivanim povratkom na područje Dicma, onih obitelji kojima je život u velikim gradovima postao opterećenje.