Potpisani ugovori s korisnicima Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području SDŽ

Danas je u Domu za starije i nemoćne osobe (Zenta) u Splitu, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban potpisao ugovore sa 76 korisnika Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva na području SDŽ  2014.-2020. Županija je do sada u okviru ovog programa (2014.-2018.) dodijelila 407 potpora u ukupnom iznosu od 6.989.071 kuna. Ovom će prigodom, za 2019. godinu, s 1.989.203,44 kuna bespovratnih sredstava dodijeliti 76 novih potpora.

O programu je govorio župan Blaženko Boban: - Po ovoj mjeri 80 posto sufinanciramo mlade ljude koji žele ići u poduzetništvo u Dalmatinsku zagoru, za razliku od Grada Splita gdje sufinanciramo 50 posto. U nominalnim odnosima to je 30 tisuća kuna u odnosu na 20 tisuća. Uočili smo da imamo problema s ljudima s 50 i više godina koji su još uvijek u naponu snage i žele krenuti u svijet poduzetništva. Teško su zapošljivi na tržištu i njih smo odlučili financirati s 80 posto, a u Splitu s 50 posto. Nominalno je to 50 tisuća kuna u Dalmatinskoj Zagori i 30 tisuća kuna u Splitu. Posebni smo naglasak stavili na žene poduzetnice, žene koje kreću u svijet rada. Za njih smo predvidjeli posebne mjere, a jedna od njih je sufinanciranje 10 tisuća kuna boravka njihovog djeteta u vrtiću. Žene koje kreću u poduzetništvo sebe daju veći dio dana i zbog toga imaju problem brige vlastitog djeteta, a našom mjerom gotovo pokrivamo cijeli godišnji trošak boravka djeteta u vrtiću. Do kraja godina imat ćemo potpisivanje još 15 ovakvih ugovora. Naglašavam da ova mjera ne isključuje mjeru prijave na projekt Tu je tvoj dom. Kako ova mjera obuhvaća samo mlade gospodarstvenike i poduzetnike čiji su tvrtka ili obrt mlađi od dvije godine, imamo nove programe koji su ove godine polučili izvrstan rezultat. Kroz taj program kreditiranja imamo prijave na 670 milijuna obrtnih sredstava, a već sada je preko ugovora s 9 banaka u Hrvatskoj odobreno gotovo 220 milijuna kuna obrtnih sredstava. Naše sufinanciranje je dva posto kamata. Sve ove mjere, uz veliki napor stručnih službi Županije i akcijama, podupiru gospodarski život županije i potiču daljnji razvoj poduzetništva s naglaskom na Zagoru. Na ove mjere ne mogu aplicirati oni koji imaju ili planiraju imati kafiće i trgovine na malo, jer toga imamo na pretek - kazao je u uvodnoj riječi župan.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, Anđelko Katavić, naglasio je da je cilj programa novo zapošljavanje, a da je njegova realizacija najbolja kroz poduzetništvo: -Korisnik potpore se može javiti samo jednom, ali može i dogodine ako zaposli minimalno jednu osobu. Možete biti vlasnik ili suvlasnik jednog obrta ili firme. Radili smo analizu potpora koje smo dali do sada. Prije potpora bilo je 848 zaposlenika, a  danas 1020. To je izvanredan rezultat. Zatvoreno je svega 4 posto subjekata.. Na ovaj način Županija vas ohrabruje u projektima, možete tražiti mjere od Zavoda za zapošljavanja, a možete se paralelno javiti na naš projekt - rekao je Katavić.

Ovlaštena arhitektica Ana Pajdek Omero jedna od onih koja se javila na natječaj Županije i dobila 8800 kuna, je u ime svih potpisnika ugovora zahvalila županu i Županiji na dodijeljenim potporama: --Procedura je vrlo jednostavna, dokumenti se prikupe u jedan do dva dana, a dobiju se sredstva koja su svakom poduzetniku potrebna. Natječaj sam vidjela na stranicama Županije i svakako da mi dobivena sredstva puno znače - kazala je Pajdek Omero.

Jedan od današnjih potpisnika ugovora, Mario Ajduk nam je rekao: -Obzirom da mi je ovo prvi poticaj koji sam dobio za razvijanje djelatnosti vjerujem da će mi  puno olakšati daljnje razvijanje posla kojim se bavim. Plan mi je i dalje pratiti natječaje koji se raspisuju i javljati se i na natječaje koji se raspisuju iz europskih fondova.

Nakon potpisivanja ugovora, župan Boban je zaključno kazao: - Najesen ćemo potpisati dodatnih 15-ak programa iz ovog programa. Osobito ćemo poduprijeti ljude koji se žele vratiti i živjeti u Zagori. Oduvijek je bila uzrečica da zgrada ne može hraniti obitelj, ako nema čovjeka koji će hraniti tu zgradu – neka vam je sretno.