Potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović: „Privilegij je biti dionikom ovakvoga događaja“

Danas su u zgradi županije potpisani ugovori, vrijedni više od 37 milijuna kuna, za nabavu modernih vatrogasnih vozila, između načelnika i načelnica, gradonačelnika i gradonačelnica 14 jedinica lokalne samouprave, 16 DVD-ova te predstavnika financijskih Leasing kuća i predstavnika Vatrogasne zajednice.

Okupljene je biranim riječima pozdravio i zaželio im dobrodošlicu na ovaj svečani događaj, župan Blaženko Boban: - Ova Vlada na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem je, ispravite me ako griješim, učinila više od svih prethodnih Vlada u opremanju i nabavci moderne tehnike za naše heroje, jer vatrogasci su se takvima potvrdili i 2102. i 2017. godine, kada je bilo najteže, ali prošle protupožarne sezone kada su svojim promptnim i učinkovitim djelovanjem značajno smanjili postotak opožarenih područja u našoj županiji i šire. Ovaj današnji primjer sinergijskog djelovanja lokalne i regionalne samouprave sa središnjom vlasti i financijskim kućama, je pokazatelj kojim putem nam je ići ako želimo dostići najbolje standarde uvježbanosti i opremljenosti ne samo vatrogasaca, nego svih naših žurnih službi – kazao je župan, te u izjavi za novinare, dodao: - Iskrena zahvala ide prije svih svim gradonačelnicima, gradonačelnicama, načelnicama i načelnicama, koji su prepoznali i prihvatili inicijativu Županije za nabavku vozila u ukupnoj vrijednosti višoj od 37 milijuna kuna. Na taj način smo pokazali, kojim nam je putem ići, koliko nam znači i kako možemo sačuvati ovaj, kako često kažem, „najlipši dio zemaljske balote“, jer bez izvrsno opremljenih vatrogasaca, nema ni uspješne turističke sezone koja počiva na sigurnosti destinacije.  Župan je na kraju svima poželio da večeras na Poljudu ipak bude vatreno, te da pošaljemo naše drage susjede Mađare doma s tri pogotka u njihovoj mreži.

Dražen Glavina, glavni županijski vatrogasni zapovjednik je nakon dugog zahvaljivanja svima od lokalne, preko regionalne do središnje vlasti, istaknuo izvrsnu suradnju sa županom i  Splitsko-dalmatinskom županijom, uz čiju pomoć su unaprijedili tehniku i potrebnu opremu za sve vatrogasce na području županije, kroz projekte EU fondova Readiness (nabava 230 GPS uređaja, 2 velika tankera za dopremu vode, 36 kamera itd.) i Hollistic (nabava vatrogasnog zapovjednog vozila i 9 kamera za praćenje požara). Posebno je Glavina naglasio  nabavu moderne radio-komunikacijske opreme, kupljenu uz potporu Vlade RH, te očekivanu nabavu 9 vatrogasnih kombi-vozila za prijevoz vatrogasaca, također iz državnog proračuna.

Potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih polsova, dr. sc. Davor Božinović je zahvalio županu i svim predstavnicima lokalne samouprave što su zdušno poduprli ovakav način opremanja naših hrabrih vatrogasaca, koji to „svojom nesebičnom žrtvom, služenjem zajednici, uistinu zaslužuju“, te je naglasio: -U svakoj normalnoj zajednici vatrogasce se doživljava s najdubljim respektom i poštivanjem koje oni i zaslužuju. Zato, Župane Bobane, hvala za poziv na ovu svečanost potpisivanja ugovora, jer je uistinu privilegij sudjelovati u ovako značajnom događaju. Hvala i vama svima, gradonačelnicima i načelnicima, što ste prepoznali županovu inicijativu te na ovaj način osigurali našim vatrogascima opremu kakvu i zaslužuju. Hvala predsjedniku VZ RH, Anti Sanaderu na njegovu doprinosu u izradi novog zakona o vatrogastvu, zahvaljujući kojemu ćemo, nadam se već od 1. siječnja 2020. godine, imati ustrojen Središnji Državni Ured RH za vatrogastvo. Uspoređujući neke podatke iz protekle turističke sezone, došao sam do zanimljive usporedbe između Francuske, u kojoj na svakog stanovnika, ako tako mogu kazati, dolazi 1,3 do 1,5 turista (90 milijuna turista, 60 milijuna stanovnika) i Hrvatske gdje na 1 stanovnika dolazi 5 turista (20 i nešto miljuna turista, a 4 i nešto milijuna stanovnika). A znate da je sigurnost jedan od značajnih faktora za odlazak u neku zemlju. Zahvaljujući našem ukupnom sustavu Domovinske sigurnosti, navlastito vatrogascima, turisti prepoznaju Hrvatsku kao sigurnu destinaciju – kazao je ministar Božinović, podsjećajući na 2017. godinu koju je označio kao ALARM i putokaz ovoj Vladi RH što i kako treba napraviti za podizanje i bolje opremanje vatrogasne zajednice, civilne zaštite i ostalih žurnih službi. - Za razliku od ranijih godina, u prilici smo povlačiti sredstva EU fondova, što i činimo – kazao je potpredsjednik Vlade, navodeći, uz već spomenutu komunikacijsku opremu i sve drugo nabavljeno ovdje uz pomoć Županije, kroz EU projekte READINESS i HOLLISTIC, primjer skore nabave 94 vozila ukupne vrijednosti nešto više od 30 milijuna eura.

Potpisivanju ugovora su uz župana Blaženka Bobana i njegove suradnike iz Županije, sudjelovali potpredsjednik Vlade RH, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, predsjednik VZ RH, saborski zastupnik Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik u Županiji, Dražen Glavina sa svim zapovjednicima lokalnih vatrogasnih zajednica iz općina i gradova koje sudjeluju u nabavci ovih vozila, te gradonačelnici osam gradova: Kaštela, Denis Ivanović, Makarske, Jure Brkan, Hvara, Rikardo Novak, Omiša, Ivo Tomasović, Visa, Ivo Radica, Supetra, Ivana Marković, Komiže, Tonka Ivičević, zamjenica gradonačelnika Grada Trogira, Ruža Kovačević Bilić. Ugovore su potpisali i načelnici šest općina: Dugi Rat, Jerko Roglić, Podgora, Ante Miličić, Jelsa, Nikša Peronja, Okrug, Ivica Radić Bagi, Sućuraj, Ivan Slavić i predstavnik općine Baška Voda. Uz njih su potpisivanju nazočili i čelnici 16 DVD-ova: Baška Voda, Dugi Rat, Hvar, Jelsa, Kaštela, Kaštel Gomilica, Komiža, Makarska, Mladost Kaštela, Okruk, Omiš, Podgora, Sućuraj, Supetar, Trogir i Vis.

U ime ponuditelja lesing usluga na današnjem svečanom potpisivanju sudjelovali su: Gordan Devivi, voditelj regije Dalmacija i Duje Ferić iz Splita – OTP Leasing d.d., Bogdan Drakulić, prokurist i Hrvoje Brajdić, direktor korporativnog centra - Unicredit Leasing Croatia d.o.o. te Sanja Vujčić, direktorica poslovne jedinice Split i Sanja Petković Tomasović, direktorica korporativnog centra Erste Banke – Erste& Steiermärkische S - Leasing d.o.o.