Povodom otvaranja počasnog konzulata Republike Bugarske u Splitu, župan Boban upriličio prijem za veleposlanicu Genku Georgievu

Danas je u zgradi Županije splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban upriličio primanje za veleposlanicu Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, Nj.E. Genku Georgijevu, povodom otvaranja prostora počasnog konzulata Republike Bugarske u Splitu.

Župan Blaženko Boban je nakon riječi dobrodošlice veleposlanici Genki Gorgievoj i počasnom konzulu Zdravku Plazoniću, predstavio svoje suradnike, spominjući grad Solin kao točku poveznicu davnih povijesnih veza Bugarske i Hrvatske, te prvoga počasnog konzula Republike Bugarske u Hrvatskoj, Zdravka Plazonića koji posluje na širem području Solina i njega, koji je bio na čelu grada Solina, gdje uostalom i danas živi.

- Danas, u prigodi otvaranja prvoga konzulata Republike Bugarske u RH, počasnog konzulata na Stinicama, u Splitu, na čijemu otvaranju ću i osobno nazočiti, s poštovanom veleposlanicom, Nj. E. Genkom Georgievom i njezinim suradnicima, smo razgovarali o bogatim povijesnim i kulturnim poveznicama naših naroda i naših država, ali i o novim mogućnostima još bolje suradnje na području turizma, poljoprivrede, sigurnosti i znanosti. Između ostaloga, obećao sam veleposlanici skori susret s direktorom zračne luke Split vezano za uspostavu većeg broja čarter letova. Bilo je riječi o sve većem potencijalu naših mladih poduzetnika iz najbrže rastuće IT industrije, o najavljenoj posjeti većeg broja bugarskih gospodarstvenika iz regije Varna te o mogućnostima suradnje splitskog Sveučilišta s bugarskim sveučilištima.

Veleposlanica Georgieva je kazala kako već činjenica da je Vlada Republike Bugarske donijela odluku o otvaranju prvog počasnog konzulata Republike Bugarske u Hrvatskoj, govori o tomu koliki prostor za suradnju vidimo upravo u ovoj lijepoj hrvatskoj Županiji – kazala je veleposlanica, te naglasila veze Hrvatske i Bugarske još od sedmog stoljeća kao i zajednički duhovno-kulturni krug kojemu pripadamo i kojega baštinimo, krug svetih Ćirila i Metoda. – Činjenica je da je zadnjih pet godina ukupna gospodarska razmjena naših država porasla pet puta, ali je evidentno kako prostora za još bolju i kvalitetniju suradnju itekako ima. Nakon službenog pšosjeta ministra obrane Krstičevića bugarskom ministarstvu obrane, očekuje se iduće godine uzvratna posjeta našega ministra i njegovih suradnika te sudjelovanje predstavnika bugarskih tvrtki za vojnu i namjensku proizvodnu na poznatom Sajmu vojne opreme u Splitu, na ASDA Sajmu.

Uz župana, prijemu su nazočili zamjenik župana Luka Brčić i pomoćnik pročelnika za gospodarstvo i EU fondove Damir Čarić. U pratnji veleposlanice Georgieve i počasnog konzula Zdravka Plazonića, bili su i Nikola Nikolov, savjetnik i zamjenik šefa Misije, Mirela Taseva, savjetnica za trgovinske poslove i Raško Ivanov, predsjednik Kluba bugarske zajednice Zagreb.