Provjera spremnosti i koordinacije snaga za požarnu sezonu 2018. godine

Državna uprava za zaštitu i spašavanje u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova organizirala je međuresornu vježbu Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti „SIGURNOST 18“ .

Glavni cilj vježbe bila je provjera zajedničkog djelovanja na terenu te spremnosti i koordinacije snaga koje sudjeluju u provedbi požarne sezone 2018. godine.

Vježba se održavala na više lokacija u tri županije u Dalmaciji,  tijekom kojih je, uz razrađeni scenarij, proveden prijenos slike u realnom vremenu s kriznog područja u Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama iz kojeg se rukovodi kriznim stanjem.

Scenarij terenskog dijela vježbe je predvidio više velikih šumskih požara u Zadarskoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su ugroženi cestovni i željeznički promet te brojna naselja.

U Muću  na predjelu Borovača je održan dio vježbe koji je uključivao gašenje požara otvorenog prostora kao i prevrtanje cisterne s opasnim teretom.

U vježbi su sudjelovala sve javne vatrogasne postrojbe i brojna  dobrovoljna vatrogasna društva s područja naše županije  uključujući Slovačke vatrogasce,  pripadnike Hrvatskih šuma i PU SD u ukupnom broju od 233 čovjeka i 73 vozila.

U izdvojenom zapovjednom centru je bio smješten Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije  koji je pratio situaciju na trenu i sudjelovao u radu Vatrogasnog zapovjedništva.

Damir Gabrić, pročelnik Upravnog odjela zajedničkih poslova SDŽ, kazao je da je zapovjedno vozilo najmodernije u ovom dijelu Europe. – Županija je ovo vozila nabavila kroz projekt Holistic. Danas ga prvi put prezentiramo. Mislimo da će u budućnosti služiti i Županijskom stožeru i glavnom vatrogasnom zapovjedniku kojem smo ga dali na korištenje. Ove godine smo vozilo dodatno opremili i nadam se da će biti na korist svim vatrogascima.

Stožerno vozilo koje nabavljeno od strane Splitsko-dalmatinske županije kroz projekt HOLISTIC  predstavljeno je  ministrima Krstičeviću i Božinoviću te ministrici unutarnjih poslova Republike Slovačke Denisa Sakova kao i ostalim uzvanicima te je jedno od najopremljenijih vozila ovog tipa u ovom dijelu Europe, a služi kao mobilni zapovjedni centar.
Uz spomenute, vježbu su pratili župan Blaženko Boban, zapovjednik VZ SDŽ Dražen Glavina, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, zapovjednik JVP Split Ivan Kovačević , dožupan Luka Brčić kao načelnik Stožera CZ SDŽ, pročelnik U.O. zajedničkih poslova SDŽ Damir Gabrić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu  SDŽ  Leo Luetić kao zamjenik načelnika Stožera CZ SDŽ i brojni drugi.