Splitsko-dalmatinska županija lider u razvoju odgojno-obrazovnog sustava u području rada s izvrsnim učenicima u RH

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu tehničku kulturu i sport Tomislav Đonlić je sa suradnicima Ivicom Zelićom i Draganom Šupom je boravio u Izraelu od 21. do 25. svibnja 2018. u posjeti Ministarstvu obrazovanja Države Izrael.

Domaćin u Izraelu je bio  gospodin Menachem Nadler, voditelj Odjela za darovite i izvanredne učenike izraelskog Ministarstva obrazovanja, u suradnji sa kolegicom Irit Shneor, konzulicom Države Izrael u Hrvatskoj. Izborom sadržaja i tema susreta, oni su se potrudili pokazati kakav utjecaj ima, u objektivno složenim okolnostima u kojima se nalazi Izrael, sustavno ulaganje u obrazovanje na razvoj zajednice, društvene odgovornosti i inovacije u kojima, danas, moramo priznati, prednjači država Izrael.

Nakon sastanka u Ministarstvu obrazovanja, u Odjelu za darovite i izvanredne učenike gdje nam je predstavio svoj tim, organiziran je sastanak s nacionalnim znanstvenim supervizorima, koordinatorima i učenicima na temu “Izvrsnosti u znanosti” , što nam je potvrdilo kako je put kojim smo krenuli uistinu pravi put.

Sama ideja pokretanja centara izvrsnosti u našoj županiji rođena je prije dvije godine na jednom nepovezanom putovanju u Izrael na kojem je sudjelovao i pročelnik Đonlić, a na kojem se prvi put susreo s izraelskim modelom rada s darovitima. U dvije godine od početka rada na otvaranju centra izvrsnosti SDŽ, došlo se do prilično visoke razine realizacije te se nametnula potreba za jačim osnaživanjem potencijala koje naša županija ima, a kroz suradnju sa sustavom koji nam je i upotpunio sliku pristupa radu s darovitim učenicima.

Izrael je program prepoznavanja i razvoja darovitih učenika pokrenuo 1973. i to na način da ga je proglasio jednim od nacionalnih prioriteta. To je kompleksan poduhvat, koji uključuje prepoznavanje i poticanje cjelokupnih generacija učenika u državi, a počinje već u drugom razredu osnovne škole. Program nije puko traženje talenata u sustavu, on potiče i razvija kako intelektualnu, tako i emocionalnu dobrobit učenika promatrajući svakog učenika u sustavu kao jedinku sa svojim osobnim potrebama. Za izvanredne i darovite učenike organiziran je cijeli niz programa koji su duboko promišljeni i kvalitetno provođeni.

Tijekom tri izrazito intenzivna dana izaslanstvo Županije je dobilo priliku posjetiti mnoge reprezentativne ustanove u Izraelu. Domaćini su u potpunosti otvorili vrata sustava kako bi predstavili potpuni presjek svih ustanova i institucija uključenih u program. Ipak, vrijedi izdvojiti pojedine točke ovog zanimljivog posjeta:

  • Srednjoškolski centar za darovite i izvanredne učenike u Jeruzalemu naziva "Ofek" koji funkcionira kao „magnet“ centar u koji jednom tjedno učenici dolaze iz svih škola u okolici koji su u programu Odjela za darovite dolaze na nastavu kreiranu posebno za njih, a u skladu s njihovim potrebama,
  • Odgojno-obrazovna ustanova "Eshkol Pais" koja provodi programe namijenjene popularizaciji znanosti te posjet znanstvenom vrtu za darovite i izvanredne učenike u Ramli,
  • Izložba rezultata učeničkih projekata proizašlih provedbom programa "Amirim" u sklopu učiteljske konferencije,
  • Sudjelovanje na predavanju "Izvrsnosti u nastavi" Prof. Daniela Zajfman, predsjednika Weizmann Instituta za znanost.
  • Izraelski centar za izvrsnost u obrazovanju "Kiryat Hayovel", Jeruzalem
  • Sastanak sa g. Etayem Benovichom, ravnateljem Izraelskog centra za izvrsnost u obrazovanju i Izraelske akademije znanosti i umjetnosti i njegovih suradnika iz centra za edukaciju nastavnika za provedbu programa "Excellence 2000"
  • Kongresni centar ustanove "Ramat Efal" - godišnja konferencija darovitih i izvanrednih učenika naziva  "Krugovi društvene važnosti i utjecaja"
  • Stručna predavanja na temu „Kreativnost, pedagogija prilagođena nadarenim i izvanrednim studentima, pedagoške inicijative u obrazovanju nadarenih učenika“ te “Identifikacija darovitih i izvanrednih učenika u Izraelu” i razgovor s upravom i osobljem Instituta "Szold".

Tijekom posjeta dogovorena je i daljnja suradnja Odjela za darovite i izvanredne učenike izraelskog Ministarstva obrazovanja sa Splitsko-dalmatinskom županijom i to na način da će nam kroz razmjenu znanja i iskustava, davati potporu u stvaranju jedinstvenog sustava identifikacije, praćenja  i podrške  edukaciji izvanrednih i darovitih učenika naše županije. Time će naši napori u uspostavi Centara izvrsnosti u SDŽ dobiti snažan vjetar u leđa, a naši će učenici imati priliku koristiti neka od najboljih didaktičkih materijala za darovite u svijetu.