U Ministarstvu zdravstva potpisani ugovori za 36 specijalizacija na području Splitsko-dalmatinske županije

U Ministarstvu zdravstva je u ponedjeljak održana prigodna svečanost. Naime, slijedom objavljenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga ‘Specijalističko usavršavanje doktora medicine’, u okviru Operativnog programa ‘Učinkoviti ljudski potencijali’ za razdoblje 2014. – 2020., Ministarstvo zdravstva  organiziralo je drugu Svečanost uručivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspješne prijavitelje, koja je  održana u prostorijama Ministarstva zdravstva. Najviše ugovora o specijalizaciji otišlo je u Splitsko-dalmatinsku županiju.

Zamjenik župana Luka Brčić, koji je je zajedno s ravnateljom županijskog Doma Zdravlja dr. Dragomirom Petricem i  dr. Leo Luetićem, ravnateljom županijskog Zavoda za Hitnu medicinu primio ugovore, je istaknuo:

‘Naša županija dobila je ukupno 36 ugovora o liječničkim specijalizacijama. Za potrebe županijskog Doma zdravlja dobiveno je 28 ugovora, od toga 10 za pedijatre, 6 za ginekologe, 3 za radiologe i 9 za liječnike obiteljske medicine, dok je županijski Zavod za Hitnu medicinu dobio 8 stipendija. Za svaku stipendiju izdvojit će se po milijun kuna, što znači za našu županiju 36 milijuna kuna. Županija Splitsko-dalmatinska neće morati izdvajati sredstva iz svog proračuna, budući da 85 posto sredstava financira Europski socijalni fond, a preostalih 15 posto Minstarvo zdravstva’, istaknuo je Brčić i dodao  kako je svrha ovog projekta svim stanovnicima Splitsko-dalmatinske županije osigurati kvalitetnu i dostupnu zaštitu na primarnoj razini.

Brčić je kazao kako je ovo do sada prvi ovakav slučaj financiranja kada su u pitanju liječničke specijalizacije te se ostvaruju se pretpostavke za popunjavanje svih nepopunjenih liječničkih timova. Na pitanje kada će biti raspodjela specijalizacija u okviru same županije, Brčić je odgovorio:

‘Svjesni smo kako određena područja u županiji, odnosno ispostave Doma zdravlja imaju različite potrebe. Sinj će tu svakako biti zastupljen, jer znamo kako nedostaje liječnika radiloga i slično. Sagledat će se realne potrebe i ide se na raspodjelu. Naravno, prvo specijalizanti moraju završiti svoja školovanja, a uskoro određeni broj liječnika s područja županije završava svoja započeta liječnička usavršavanja’, kazao je dožupan Luka Brčić.

Ukupno je za područje cijele Hrvatske, odnosno za 21 Dom zdravlja i Zavodu za hitnu medicinu jedinica područne(regionalne) samouprave dodijeljeno 76 ugovora, za što će se izdvojiti 82,2 milijuna kuna iz EU fondova i Ministarstva zdravstva.

Dodajmo kako je svečanosti dodjele ugovora  nazočio i sam ministar zdravstva dr. Milan Kujundžić sa svojim suradnicima.